Björnjägare belönas med 3.000 kronor

Gällivare skogssameby betalar årets björnjägare 3.000 kronor för varje björn som skjuts inom samebyns gränser.

19 augusti 2010 06:00
Redan förra året beslutade samebyn att befrämja avskjutningen av björn som med björnstammens tillväxt blivit ett allt större och akut problem att hantera.

 

Alltfler av samebyns renkalvar blev björnarnas rov och arbetet att begränsa skadeverkningarna krävde alltmer tid och resurser.

 

Samhällets fulla ekonomiska kompensation uteblev också i och med att den sedan 1996 inte höjda arealbaserade ersättningen, 50.000 kronor som också ersätter för örnangrepp, inte längre täcker samebyns kostnadsök-
ningar och kapitalförluster.

 

Fler björnar
Förutom att björnarna blivit fler motiverades även erbjudandet om penningersättning till jägarna av det minskande intresset för björnjakt. Pappersarbete och låg efterfrågan på kött och päls har i ökad grad fått många jägare att avstå från att inrikta sig på den dessutom svårjagade björnen.

 

I år betalar Gällivare skogssameby 3.000 kronor i ersättning för de björnar som fälls inom samebyns område.

 

- Björnstammen har kanske ökat med 300-400 procent mellan 1996 och nu och därför är det horribelt att kvarhålla gamla ersättningsnivåer. I Uddjaure har det konstaterats att en enda björn tagit 16 renkalvar under en kortare period. Det pekar på de problem vi inom rennäringen ställts inför. Den ersättning vi ger jägarna, som togs emot positivt förra året, baseras på den omfattande problembilden, säger Stig Persson, rovdjurssamordnare i Gällivare skogssameby.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenth Bergmark, 0970/10180;