En av de värsta olyckorna i länet

Söndagens bussolycka är en av de värsta i trafikolyckorna länets historia.

 

- Sett till antalet inblandade är det en av de största trafikolyckorna under mina 30 år i yrket, säger räddningsledaren Torbjörn Johansson.

26 juli 2010 06:00
Ett 40-tal personer från räddningstjänst, polis och sjukvård arbetade för att undsätta de skadade på plats. På flera sjukhus i länet gick katastroflarm när olyckan hade inträffat. Ambulanser från Piteå, Luleå och Älvsbyn tillkallades, liksom ett antal taxibilar med bår och en buss, som dock aldrig behövde användas. Fem brandbilar och en lastbil med specialutrustning för bussolyckor var också snabbt på plats. Två helikoptrar flög också till dit, men behövde inte tas in anspråk.

 

Fyra personer i bussen behövde hjälp att ta sig ut. Två av dem var fastklämda.

 

- Vi tog bort framrutan, två takluckor och böjde bort några säten för att få loss dem, berättar Torbjörn Johansson.

 

Också de överlevande i personbilen var fastklämda.

 

Skadade fördes till sjukhusen i Piteå, Sunderbyn och Skellefteå. De som inte var fysiskt skadade fick hjälp av kommunernas krisgrupper i Piteå och Skellefteå.

 

- Det tog 50 minuter tills alla var omhändertagna och det är imponerande, säger Berit Vesterberg, platschef vid Piteå älvdals sjukhus.

 

Specialtränat
Att det gick så snabbt kan ha att göra med att räddningstjänsten i Piteå har specialtränat sig för större bussolyckor de senaste åren och är en resurs för övriga länet när det gäller stora trafikolyckor.

 

- Det var en tragisk olycka, men räddningsarbetet gick efter omständigheterna bra, säger räddningsledaren Torbjörn Johansson.

 

På sjukhuset i Piteå var det skiftbyte just när olyckan hade ägt rum och därför fanns det mycket personal på plats. Dessutom var det många som ringde in och frågade om de skulle komma och jobba.

 

- Vi var minst det tredubbla i antal och arbetet flöt på bra, säger läkaren Torbjörn Lindblom, som hade jouren på Pite älvdals sjukhus efter olyckan.

 

Senare på kvällen höll sjukhuspersonalen debriefing och själv var han märkbart tagen av det inträffade.

 

- Det är en stor katastrof med ett stort antal avlidna. Det är bland det värsta jag har upplevt som läkare.

 

Trafiken stängdes av på E 4 under tre och en halv timme. Det blev kilometerlånga stillastående köer. Trafiken mellan Luleå och Piteå dirigerades om via Norrfjärden, gamla Älvsbyvägen och Öjebyn.

 

Både polisen och sjukhuset blev under eftermiddagen och kvällen nedringda av oroliga människor som hade sina anhöriga ute på vägarna på söndagen.

 

Polisen vill inte yttra sig om hur olyckan har gått till eller varifrån de avlidna och skadade personerna i bilen kommer.

 

- Vi har varken identifierat dem eller kontaktat de anhöriga, sa Petra Hinterthaner, yttre befäl vid en presskonferens i Piteå på kvällen.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!