Ofog planerar aktioner mot övning

Under den kommande veckan planeras träning för dem som vill delta i Ofog:s aktioner mot USA:s bombövningar
utanför Vidsel. Polisen vet om detta och är förberedd.

26 juli 2010 06:00
På organisationens hemsida uppmanas aktivister till att bland annat förhöra in- och utpasserande till avspärrade områden för att undersöka deras planer och om de sett några misstänkta kriminella aktiviteter. Där kan de också läsa att ett bra sätt att undersöka olagligheter är att ta sig in på avspärrade områden och att det kan vara befogat att spärra av byggnader eller ta hand om bevismaterial.

 

Ingen konflikt
Att avrusta genom att oskadliggöra vapen för att USA inte ska kunna genomföra sina krigsplaner runt om i världen är ett annat råd som ges på hemsidan. Men att aktivister utsätter sig för fara genom aktioner som detta anser inte Kristina Johansson, aktivist i Ofog.

 

- Alla som vill delta i aktioner i Ofogs namn måste genomgå aktionsträning. Där diskuterar vi noggrant om säkerhet och att man alltid ska vara i grupp. Vi har tydligt utarbetade riktlinjer så att ingen ska komma till skada, säger Kristina Johansson.

 

Att Ofog uppmanar till lagbrott för att försöka avslöja lagbrott anser hon inte vara någon konflikt.

 

- Det är inte samma sak. Vi begår mindre lagbrott för att förhindra större lagbrott. Krig dödar människor och det gör inte vi. Vi ser det som att vi tar ett ansvar som inte politikerna gör, säger hon.

 

Polisen beredd
Veckans program för deltagarna är digert. Det blir bland annat föredrag, aktioner på stan, workshops i juridik och hur man möter polis och media. Det börjar med ett organisationsmöte inför veckan på söndagen och sedan rullar det igång.

 

Polisen är medveten om det som planeras av ofog och är beredda.

 

- Jo, vi vet om och förväntar oss aktioner så vi har en beredskap för det. Men det är kriminalunderrättelsetjänsten som håller i det, säger vakthavande befäl Per Wahlström.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!