Peter anfölls av björn vid märkning

Björnen anföll då Peter Segerström drog den till synes sovande honan i bakhasorna - och höll fast i björnkinden som skydd och bytte arm vartefter björnen högg tills kamraterna avledde angreppet med käppar.

 

Tuggade underarmar och ett ben kureras vid Gällivare sjukhus.

 

19 maj 2010 06:00
Måndag eftermiddag kunde ha slutat illa för rovdjursforskaren Peter Segerström. Vid 15.30-tiden upptäckte han och kollegorna i ren- och björnprojektet en stor björnhona som skulle märkas, cirka två mil utanför Kåbdalis. En bedövningspil avfyrades och med helikoptern följdes björnen ut på en myr där den föll efter tolv minuter.

 

Låg stilla
- Den låg helt stilla. Jag kastade några snöbollar och en käpp på den och fick ingen reaktion. Jag tog tag i bakhasorna och drog den en meter ner i vattnet för att kyla av den. Då vände den sig och kom över mig och bet i benet, jag tog mig upp på något vis och försökte skydda ansiktet från tänderna och höll fast i björnkinden för att hålla reda på huvudet, då högg den i armen, jag tog fast i andra kinden och den högg hela tiden tills de som var med, Rune Stokke och Einar Segerström, avledde den genom att vifta med småfuror som de drog loss så den bet där i stället. Sedan föll den och orkade inte upp. Vi sprang därifrån alla tre, jag insåg att jag måste till akuten. Einar satte en till bedövningspil i den, för säkerhets skull och jag flögs med helikoptern till vårdcentralen och bad om morfin, säger Peter Segerström.

 

Köttsår
Skador i form av köttsår på underarmar, en hand och ett ben kureras vid Gällivare sjukhus. Ett ben i handen kan vara brutet.

 

Fem björnar
- Det var nog värre för de som var med, utan deras ingripande hade det inte gått så här bra. Jag har slagits med rovdjur förr och vet att akta mig för tänderna. Förhoppningsvis blir det inga bestående skador så jag kan återgå till jobbet snart, säger Segerström.

 

Hittills har fem björnar och 990 renar märkts i samarbetsprojektet mellan björnprojektet och Udtja sameby som ska utröna björnens inverkan på ren. Huvudansvar har Viltskadecenter.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Agneta Nyberg