Säkerhetsmiss bakom olyckan

En 38-årig man skadades svårt sedan han störtat 15 meter med en truck vid LKAB:s Kirunagruva på måndagskvällen.
En första undersökning visar att en viktig säkerhetsåtgärd saknades.

4 maj 2010 21:08

Den 38-årige föraren, anställd av ett entreprenörsföretag med uppdrag i gruvindustriområdet, skadades allvarligt och vårdas nu på Kiruna sjukhus intensivvårdsavdelning där han tillstånd beskrivs som stabilt och inte livshotande.
Enligt gruvans arbetarskydd inträffade olyckan i samband med tippningsarbeten på en av malmtipparna när trucken backades över tippkanten och sedan störtade ända ned till tippfoten 10 meter längre ned.
Anmälan
Enligt Lars Göran Flyckt, ovanjordsskyddsombud vid LKAB i Kiruna, gjordes en första undersökning av olycksplatsen under tisdagen. En anmälan om olyckan inlämnades också till Arbetsmiljöverket.
Inget rasskydd
– Man har i dag kunnat konstatera att det inte fanns något rasskydd på platsen som förhindrade att man backade över tippkanten och det är väldigt allvarligt menar vi. Det är en elementär skyddsåtgärd som ska finnas och varför det inte fanns får utredningen nu finna svaret på. Det kan ha varit orsaken, men vi får se vad utredningen kommer fram till. Ansvaret för det ligger i så fall på entreprenörsföretaget, säger han.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenth Bergmark