Rasar över Tobleroneattack

27 april 2010 22:46
Socialdemokraterna ylade i högan sky sedan kommunminister Mats Odell (KD) på tisdagen dammat av den 15 år gamla Tobleroneaffären i debatten.
– Det är tragiskt, säger den angripna S-ledaren Mona Sahlin till TT.
Valkampen hettade till rejält efter att de rödgröna presenterat sina förslag om mer pengar till vård, skola och omsorg. De vill de närmaste två åren ge tolv miljarder kronor mer till kommuner och landsting. Besked om varifrån pengarna ska tas kommer först senare.
– Det är ren Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket, kommenterade Odell.
Tobleroneaffären ledde 1995 till att Sahlin lämnade den dåvarande regeringen. Hon hade använt regeringskortet privat och betalat bland annat för Toblerone-choklad.
”Dålig respekt”
Mona Sahlin anser att det är ett påhopp från Odell som inte hör hemma i en svensk valrörelse.
– Jag hoppas att Fredrik Reinfeldt delar den bedömningen. – Det är upp till Odell att bedöma var han tycker att gränsen går, svarar Sahlin på TT:s fråga om hon begär en ursäkt av Odell.
Hur känns det att Toblerone-begreppet dyker upp igen i den politiska debatten?
– Jag tycker att det tyder på dålig respekt och framförallt på en desperation från en regering som har misslyckats med sin egen politik. Då använder man den här typen av argument. Det tycker jag är tragiskt.
Flera angrepp
Odells uttalande fick flera S-profiler att gå i taket och kräva en ursäkt. Enligt partiets ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros är detta början på den värsta smutskastningskampanjen sedan det så kallade Kosackvalet 1928.
Partisekreteraren Ibrahim Baylan anar en borgerlig kampanjstrategi och menar att Odell kan ha skickats ut som ”förste dyngspridare”. Han pekar på att det förekommer en låg rad påhopp på henne på nätet.
Även den S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld, tror att det kan vara början på en strategi att försöka utnyttja Sahlins svaga ställning i opinionen.
Ändrar sig inte
Odell försvarar sitt ordval och tänker inte be om ursäkt:
– Den som lägger fram så slarviga och ansvarslösa förslag måste tåla att bli granskad.
Men smutskastar du inte Sahlins person genom att dra upp en 15 år gammal skandal?
– Det jag vill är att fästa uppmärksamhet på att de här fyra partiledarna, där Sahlin står överst, lagt fram ett slarvigt och ansvarslöst förslag.
Några fördömanden från borgerligt håll hördes inte. KD-ledaren Göran Hägglund gav inga kommentarer. Statsministern uppgav att han inte skulle ha valt Odells ord, men ville i övrigt inte kritisera uttalandet. FP tyckte att S överreagerade.
”Ett bottennapp”
Medierådgivaren Paul Ronge misstänker att Odell-uttalandet är ett ”genomtänkt övertramp”.
– Detta är ett absolut bottennapp. Det är bland det lägsta jag har hört, säger han.
Statsvetarprofessorn Henrik Oscarsson menar att uttalandet ligger precis på gränsen mellan ”negative campaigning”, att man kritiserar motståndarens politik och ägnar sig åt smutskastning. Det kan, enligt honom, vara en provballong för att testa hur sådana uttalanden mottas av offentligheten.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!