Kerstin Thorvall död

Författarinnan, debattören och illustratören Kerstin Thorvall har avlidit, 84 år gammal.

10 april 2010 10:31
Hon kom att bli en ikon för en generation kvinnor. Så beskrivs författarinnan, debattören och illustratören Kerstin Thorvall.
Kerstin Thorvall avled, 84 år gammal, i Stockholm på fredagen efter en tids sjukdom. Hon föddes i Eskilstuna 1925 och utbildade sig till tecknare. 1959 debuterade hon som skönlitterär författare med Boken till dig – en älskad tonårsbok. Under åren följde en lång rad böcker, för både små och stora läsare. Bland hennes mest uppmärksammade böcker finns Det mest förbjudna och När man skjuter arbetare, som belönades med Moa Martinson-priset.
– Jag hade förmånen att få uppleva hennes litterära genombrott som betydande svensk romanförfattare med När man skjuter arbetare, som handlar om hennes mamma och mammans liv, säger bokförläggaren och väninnan Eva Bonnier till TT.
”Tog ställning”
– Jag tror att hon gladdes mycket åt att hon faktiskt fick stor bekräftelse i den senare delen av sitt författarskap. Hon kom att bli en betydande författare och något av en ikon för en generation kvinnor. Hon tog alltid starkt ställning för kvinnor och för att göra kvinnor synliga.
Som bokförläggare hade Eva Bonnier nära kontakt med Kerstin Thorvall under många år. Hon beskriver Thorvall som en mycket stark, professionell och intensiv människa.
Kerstin Thorvall var också en orädd debattör och en egensinnig kåsör som gjorde sin röst hörd inom såväl veckopress som dagspress. Flera av hennes böcker var självutlämnande och närgångna – Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig, väckte stor nyfikenhet när den kom 2000.
”Stack ut”
Kerstin Thorvall hamnade i hetluften vid upprepade tillfällen under sin karriär och kom även att bli utskälld i debatten.
– Ja, hon vågade säga saker och göra saker som kanske inte alltid uppskattades av alla – hon vågade sticka ut, säger Eva Bonnier.
Bland de böcker Kerstin Thorvall illustrerade finns Astrid Lindgrens Kalle Blomkvist och Rasmus. 1977 fick hon ta emot Astrid Lindgren-priset.
– Man får inte heller glömma bort att hon var en betydande barn- och ungdomsboksförfattare och en skicklig illustratör och konstnär, säger Eva Bonnier.
Under de senaste åren levde Kerstin Thorvall på ett äldreboende i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!