US Air Force vill bomba i Vidsel

US Air Force vill öva flygbombning på robotbasen i Vidsel. Kampanjen är tänkt att pågå ett par veckor senare i år.

27 februari 2010 06:00
USA:s flygvapen har under en tid undersökt möjligheten att få öva flygbombning på RFN, robotbasen i Vidsel. Det handlar än så länge om underhandskontakter. Men FMV, Försvarets materielverk, väntar på en formell ansökan.

 

- Det här är precis det vi vill, att utländska försvarsmakter vill hyra in sig i Vidsel, säger Ulf Lindström på FMV.

 

Han säger att det amerikanska flygvapnets intresse för Vidsel väcktes i samband med den stora Nato-övningen Loyal Arrow förra året. Däremot vet han ingenting om omfattningen av den övning som US Air Force vill genomföra - det blir klart först när den formella förfrågan kommer senare i år.

 

Innan övningen kan komma till stånd måste regeringen ge sitt godkännande. Dessutom måste regeringen ge tillstånd för de amerikanska militärflygplanen att ta sig till Vidsel.

 

Den moderate riksdagsledamoten Krister Hammarbergh är mycket positiv till USA:s intresse för robotbasen i Vidsel.

 

- Det här är precis det som länets kommuner och länsstyrelsen kämpat för: att utländska försvarsmakter ska hyra in sig på basen i Vidsel. Och att USA är intresserat är ett gott betyg eftersom landet har mycket bra anläggningar.

 

- Det betyder att man tycker att Vidsel kan erbjuda dem något extra. Men vi får se exakt vad de vill göra, sedan är det regeringen som avgör om övningen får äga rum, säger Hammarbergh.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!