Du Percy Jackson, var är Harry Potter?

25 februari 2010 06:00
Percy Jackson är en tonåring som har koncentrationssvårigheter i skolan (adhd och dyslexi). Det som han inte vet är att oron beror på att hans hjärna är genetiskt anpassad för antik stridskonst medan ordblindheten är resultatet av att hans litterära förståelse är inställd på gammalgrekiska.

 

Denna Percy Jackson är en halvgud och hans pappa är havsguden Poseidon (Kevin McKidd). Nu påstår den mäktigaste guden Zeus (Sean Bean) att Percy Jackson stulit hans förmåga att skjuta blixtar. Guden är minst sagt förbannad. Det är ju Zeus favoritegenskap! Han är ju ingenting annat än... Sean Bean utan den där blixten (eller åskviggen som filmen hellre kallar "ljuspinnen" för).

 

Det gäller för Percy att övertyga gudarna om att han inte stulit åskviggen. Men om det nu inte är denna halvgudsgosse som är tjuven... vem är då den skyldige?

 

 

Percy Jackson får en "Harry Pottersk" introduktion till en parallell värld som innehåller magiska krafter och andra övernaturligheter. Likt Potter blir Percy polare med en rolig kille (en satyr) och en stark ung tjej (Athenas stridslystna dotter). Det hela känns alltför bekant.

 

Lustigt nog ser den skäggige Pierce Brosnan (i rollen som kentaur) ut som en utmärglad, nedbantad och snyggare variant av Hagrid.

 

Dessutom gjorde regissören Chris Columbus de två första Potter-filmerna.

 

Ska det räcka med att parafrasera Harry Potter och upprepa sig själv för att göra en kassasuccé? Jag hoppas inte det.

 

Bitvis är Percy Jackson häftig. Men där Harry Potter-filmerna skapar en någotsånär trovärdig värld kring överdrifter och magi känns Percys värld konstruerad och framkrystad.

 

Logan "Percy" Lermans skådespelartalang (och personregin) är minst sagt bristfällig. När gossen tror att hans mamma just blivit förintad av en gigantisk minotaur verkar han inte förkrossad. När hans satyrpolare dyker upp och drar några skämt är det dags för handlingen att fortskrida. Vi ska visst strunta i känslor och trovärdighet - Percy Jackson har ju en jäkla massa ögongodis att visa upp så vi lär rappa på.

Film

Percy Jackson och kampen om åskviggen

 

Regi: Chris Columbus

 

Skådespelare: Logan Lerman, Pierce Brosnan, Brandon T. Jackson, m.fl.

 

Filmstaden.

Betyg: 2

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joni Nykänen