Träffpunkt för fyrbenta vänner

Systrarna Marie och Elise har tagit med sig bröderna Olsson till Hundhusets öppna dagverksamhet för första gången. Sixten och (framförallt) Holger har lite attitydproblem och behöver lära sig umgås med såväl folk som fä.

23 februari 2010 06:00

När Hundhuset i Luleå öppnade sina lokaler även dagtid slog man flera flugor i samma smäll. Instruktören Håkan Nilsson har, som en del i sin rehabilitering efter långvarig sjukdom, ansvaret för verksamheten och det ger möjlighet för skiftarbetare, arbetslösa och sjukskrivna hundägare att dels ha en mötesplats, dels kunna få värdefulla råd när det gäller hundhantering.
Snabbkurs
Med mopsfröken Prästbackens tuffa Tuva vid sin sida välkomnar Håkan såväl två- som fyrbenta besökare och när bröderna Olsson gör entré och visar sig från sin kaxigaste sida kör Håkan en snabbkurs med matte Marie Olsson. Jack russeln Holger kan vara en riktig ”pain in the ass” visar det sig. Marie berättar att hundmöten vid promenader kan utveckla sig till riktiga mardrömmar och om Marie försöker ta tag i Holger bits han!
– Ok, då får du säga till honom med låg och bestämd röst samtidigt som du kastar en förseglad flaska med grus bredvid honom. När han blir tyst uppmuntrar du honom med favoritgodiset och din gladaste ”braaa-röst”!
Håkan tar Holgers koppel och går runt med honom i närheten av de andra hundbesökarna för att demonstrera hur det kan gå tillväga att korrekt tillrättavisa Holger.
Många hundkurser
Håkan Nilsson har genom åren hållit i otaliga hundkurser, framför allt i Brukshundklubbens regi, och har själv varit uppfödare och ägare av schäferhundar ända sen han fick sin första, vita schäfer som nioårig grabb. När sjukdomen slog till orkade han inte längre aktivera den krävande bruksrasen och det var då mopsen kom in i hans liv.
– Först skulle jag aldrig i livet ha en mops, men min fru hade i hemlighet bokat en gul tik.
I den tänkta kullen föddes dock bara en svart hanvalp, en valp som Håkan och frugan skulle hjälpa till och valptesta på samma sätt som de alltid gjort med de schäfervalpar paret haft. Och Snygg-Einar vann Håkans hjärta pronto!
– Han överraskade mig totalt! Einar hade alla egenskaper man kan önska sig av en hund. Ingen schäfer jag haft kunde mäta sig med hans resultat när det gällde jakt, kamp, flockkänsla, samarbetsvilja, ja allt!
Klart Einar fick flytta in – och på den vägen är det. Numera regerar Einar inte bara över tuffa Tuva utan han har också de svärmande damerna Beata och Siri vid sin sida i det Nilssonska hemmet. Men i dag är det alltså Tuva som fått följa med på hundträff.
Alla är kopplade
I Hundhuset hålls alltid alla hundar kopplade, en del är ju där för att träna bort sin aggressivitet mot andra hundar och några olyckor vill man inte se. Den otroligt tjusiga boxern Viktor går runt och ser elegant ut, tillsammans med matte Madelene Larsson. Viktor har en benskada som ska läka ut och kan inte träna drag i samma omfattning som vanligt, därför behöver man extra mycket mental stimulans. En annan av de riktigt stora besökarna för dagen är dobermannfröken Zoiya som, tillsammans med matte, hör till de mer frekventa besökarna.
Naknast för dagen är chinese crested-blandningen Baloo som tagit av sig vinterdress och tossor när hon hälsar på. Matte Åsa Eriksson berättar att hon är pälsdjursallergiker men fixar att gosa med Baloo utan problem. När hon hälsar på i Hundhuset måste hon dock preparera sig med medicin innan besöket.
Även Ingela Bröms, som hör till de engagerade frivilligarbetarna här, har för dagen med sig en chinese crested powder puff-blandras, samt mammas phalene Bella.
De flesta mattarna står bara och pratar med varann med hundarna bredvid sig. Ingela säger att det är tillräcklig träning och mental stimulans för hundarna bara att vistas i samma lokal tillsammans med flera andra fyrbenta. Det är dessutom just det som är den viktigaste träningen – att hundarna lär sig att ha uppmärksamheten på sin ägare TROTS alla distraktioner runtomkring.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Birgitta Lindvall Wiik