"De utbildar sig till arbetslöshet"

Det utbildas alldeles för många frisörer i Norrbotten just nu och antalet utbildningsplatser växer.

 

- De utbildar sig till arbetslöshet, säger Birgit Öhlund, ordförande för bransch- och arbetsgivarorganisationen SFF i Norrbotten.

22 februari 2010 06:00
Att komma in på en frisörutbildning är drömmen för många norrbottniska ungdomar, särskilt bland tjejerna.

 

För en överväldigande majoritet av dem som bär på denna heta önskan slutar det hela med en kraschad dröm. Utbildningsplatserna, i alla fall på gymnasieutbildningarna, är så attraktiva att det krävs toppbetyg för att komma in.

 

Fast utbildningsanordnarna har hittat en lösning på problemet. Ge folket vad de vill ha, verkar vara modellen. Massor av frisörer utbildas, trots att ytterst få av dem får ett jobb efteråt.

 

Som svampar
Frisörutbildningarna ploppar upp som svampar ur backen och i dag kan man utbilda sig till frisör på fem olika skolor i Norrbotten. Dessutom ligger privata Baggiums praktiska gymnasium långt framme när det gäller att starta utbildningar på tre norrbottniska orter.

 

I Piteå har kommunen överklagat skolans tillstånd men man hoppas kunna köra i gång frisörskolor i både Kiruna och Haparanda i höst.

 

- Vi vill ha ett nära samarbetet med branschen och drar inte i gång en frisörutbildning om det inte finns ett lokalt behov, säger Patrik Wigelius, utbildningschef på Baggiums.

 

Inget samarbete
Enligt SFF:s lokala företrädare finns det inte något samarbete med friskolan och de har inte blivit tillfrågade om de kommande etableringarna.

 

Branschorganisationen Sveriges Frisörföretagare (SFF) oroas över de överdrivna utbildningsinsatserna och dessutom konstaterar man att det på vissa orter - till exempel i Kalix - råder överetablering.

 

- Man brukar räkna att det krävs 1.000 personer för att försörja en frisör. I Kalix med 17.000 innevånare finns det 39 frisörer, berättar Ann-Sofie Patomella, ordförande för SFF:s utbildningsnämnd i Norrbotten.

 

Bryr sig inte
Det är Skolverket som bestämmer om en gymnasial frisörutbildning ska få starta och innan en skola startar görs en marknadsundersökning för att kontrollera om det finns ett behov. Även facket och SFF får säga vad de tycker.

 

- Branschen har minimalt att säga till om och hittills har de inte brytt sig om våra åsikter, säger Patomella.

 

Motsatt riktning
SFF vill att man ska dra ned på antalet utbildningsplatser men utvecklingen går i motsatt riktning.

 

- Vi vill ju bara att alla som utbildar sig ska bli godkända frisörer, att de ska få jobb och att de ska kunna leva på sin inkomst, säger Öhlund.

 

Frisörutbildningar i Norrbotten:

 

I Luleå finns det två utbildningar - dels den kommunala gymnasieutbildningen som tar in 17 elever per år och dels privata friskolan Luleå praktiska gymnasium som startade i fjol och har 5 elever.

 

I Hedenäset i Övertorneå tar man varje år in cirka 10 elever på stiftelseägda Utbildning Nord.

 

I Kalix finns en frisörutbildning i kommunal regi och där utbildas numera ett 10-tal elever varje år. För ett par år sedan tog man in 16 elever i varje årskull.

 

I Haparanda finns en privat skola, Norrbottens frisörskola/Platinaakademin som tar in nya elever varje halvår. Just nu går 10 elever på skolan. Se separat artikel.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!