Hakkorsen hets mot folkgrupp

Den unge mannen gick till polisen. Då låstes han in. Nu utreds hans möjliga inblandning i att hakkors målats på en stulen bil - ett fall av hets mot folkgrupp.

 

- Jag är chockad, säger 24-åringen.

20 februari 2010 06:00
Den 24-årige Luleåbon, som flerfaldiga gånger dömts för brott och är i dålig form, kom ut i friheten så sent som för två veckor sedan. Han hävdar att han är oskyldig.

 

- Andra gånger har jag varit skyldig till brotten, förklarade han vid en häktningsförhandling i går och påpekade att han denna gång hört av sig självmant till polisen för att reda ut förhållandena.

 

Liftade
Han berättade att han råkade lifta med en mörk man som körde den stulna bilen och sedan klivit ur. Då fanns inga hakkors, uppgav 24-åringen.

 

Hur den mörke mannen går ihop med hakkors sades det inget om vid häktningsförhandlingen från vare sig åklagare eller andra.

 

Den unge mannen blev häktad, men inte för hets mot folkgrupp utan som misstänkt för bilstöld och skadegörelse. Anmälan om hets mot folkgrupp har polisen själv stått för och har att göra med att det på den stulna bilen finns flera hakkors ditmålade. Vidare också angrepp på polisen.

 

Har fingeravtryck
Bakgrunden är den uppmärksammade stölden på torsdagen av en firmabil som tillhör Lundqvists måleri. Bilen stals från ett bostadsområde på Hertsön på torsdagen. Efter tjuvtankning på Statoil i Gammelstad lämnades firmabilen nedkluddad utanför polisstationen. Två män sågs hasta från platsen.

 

I går började fallet nystas upp. Polisen har fingeravtryck och andra fynd från den stulna bilen att undersöka vidare.

 

Vid 9.30-tiden i går kom 24-åringen till polisstationen. Det slutade med att han anhölls och under häktningsförhandlingen berättade han om färden i måleribilen.

 

"Jag är godtrogen"
- Jag liftade i Stadsö centrum, från Ica. Han jag liftade med, en mörk person, körde en bil med Lundqvists måleri. Han sade att han måste åka och tanka och bad mig göra det. Han skulle betala men gjorde inte det och jag blev upprörd över det och blev avsläppt. Jag är godtrogen, jag visste att jag skulle åka dit på tankningen så det var därför jag kom in till polisen för att förklara, berättade mannen, som ska överklaga häktningen.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!