Unikt fynd av otrevlig mask i hund

Parasiten tungmask har för första gången hittats i en hund i Sverige.

Masken kan smitta även människor och är en otrevlig typ som hugger sig fast i sin värd med hjälp av hakar.

13 februari 2010 15:46

- Vad jag vet är det ovanligt med smitta till människor. I de flesta fall är det människor som ätit rått kött eller inälvsmat. Men det finns en potential att man kan smittas av hunden via ägg som kommer ut ur nosen, säger Eva Osterman Lind, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till TT.

Den smittade hunden är importerad från Rumänien till Östergötland. I nosen hade den en tio centimeter lång mask som skickades till SVA för analys. Den visade att det var tungmask (Linguatulla serrata), som aldrig tidigare hittats i Sverige.

Ingen epidemi

Masken är en trasslig typ. Med hjälp av hakar sätter den sig fast i näshålan på rävar, hundar och katter.

Infektionen sprids till en mellanvärd - främst idisslare, men även andra varmblodiga varelser kan duga - där tungmaskens ägg, ibland spridda via nysningar, kläcks till larver ute i värdens vävnader. Därefter fullbordas cykeln när hund, katt, räv - eller människa - äter rå vävnad från exempelvis idisslare.

SVA tror inte på någon epidemi av tungmask i Sverige, utan snarare att det rör sig om ett enstaka fall.

- Symptomen är ju rätt påtagliga när man har en jättestor mask i nosen. Jag tror inte att hundar går omkring och har en infektion som inte hundägaren märker, säger Osterman Lind.

"Lindriga besvär"

SVA hittade ägg, som är mycket typiska till utseendet, i den smittade hundens avföring. Osterman Lind påpekar att SVA analyserar mängder av avföringsprov från hundar utan att någonsin ha hittat tungmaskens ägg tidigare, vilket också tyder på att ingen spridning skett.

- Det är ingenting SVA:s laboratorium missar.

Hundar behandlas genom att masken avlägsnas manuellt. Smittade människor får oftast svullnad eller domningar i halsen, men vuxna maskar kan sätta sig i näshålan även på människor. Parasiten är obehaglig men inte livshotande.

- Så vitt jag vet är det vanligaste är att man får en svalg- eller näsinfektion som kan gå ganska obemärkt förbi med lindriga besvär, säger Osterman Lind.

Råd vid hundimport

Smuggling av hundar har blivit vanligare från kontinenten till Sverige. Men även vid köp av hund i Sverige, eller vid legal import, finns råd:

Ta reda på var hunden kommer ifrån och undvik köp via mellanhand.
Besök hunden hos uppfödare/ägare. Köp inte hund som kommer från undermåliga förhållanden.
Köp inte hund som inte är helt frisk.
Kräv identitetshandlingar, exempelvis stamtavla och registreringsnummer, samt intyg från veterinärbesiktning.
Vid frågor: Tala med besiktningsveterinären.
Hunden ska vara vaccinerad mot infektion med parvovirus samt mot sjukdomarna valpsjuka och HCC (smittsam leverinflammation).
Hunden ska vara avmaskad och vaccinerad enligt svenska regler innan införsel till Sverige sker.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!