Förbud för mc-västar från februari

Förbud att bära kläder som visar anknytning till kriminella gäng. Det ska gälla i Luleå kommuns lokaler. Förbudet införs i början av februari.

26 januari 2010 06:00
Det förbud som införs ska gälla i de lokaler som ägs och hyrs ut av kommunen. Förbudet träder i kraft den 8 februari i samband med kommunstyrelsens sammanträde.

 

I planerna ingår att sätta upp skyltar som visar på västförbud för olika kriminella organisationer. Det handlar främst om Hells Angels som finns i Luleå men också Bandidos som räknas till de motorcykelorganisationer som kopplas till organiserad brottslighet.

 

Stöd av alla partier
Förslaget har stöd av alla politiska partier. Det stod klart på måndagen då kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträdde.

 

- Luleå kommun är första kommun i landet som inför förbud av det här slaget och det ska vi vara stolta över, säger moderaten Mattias Karlsson.

 

Han talar om tanken bakom förbudet:

 

- Allmänheten ska slippa stöta på de här elementen när de besöker en kommunal inrättning. Och genom Brottsförebyggande rådet vet vi att motorcykelklubbar är dominerande när det gäller organiserad brottslighet i Sverige.

 

Stoppas vid entrén
Det förbud som införs ska gälla bland annat i Kulturens hus och Coop Arena. När förbudet är infört kommer alla som har mc-västar och/eller t-tröjor med emblem för Hells Angels eller Bandidos att stoppas vid entrén.

 

Kommunalrådet Karl Petersen säger att han och övriga politiker inte vill förstora problemet men ändå sätta en gräns. I det sammanhanget säger han att Hells Angels i Luleå har sex fullvärdiga medlemmar.

 

Samtidigt som kommunen inför västförbudet planeras ett liknande förbud för stadens restauranger. Diskussioner förs just nu om det mellan representanter för krogägarna och polisen.

 

Krogarna nästa steg
- I Eskilstuna har krogarna ett sådant förbud som är kopplat till utskänkningstillståndet. Vi hoppas att vi får samma förbud här, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke.

 

Förbud mot mc-västar i kommunens lokaler är ett led Luleås handlingsplan mot den organiserade brottsligheten. Kommunen ingår också i en samverkansgrupp som består av representanter för polisen, säkerhetspolisen, åklagarkammaren, skatteverket, tullen, Kronofogdemyndigheten och Försäkringskassan.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!