Fiskestopp hotar surströmmingen

Mörka moln tornar upp sig kring strömmingsfisket i norra Sverige.

 

Om två år kan EU stoppa det svenska och det finska fisket och då dör en kulturtradition ut - surströmmingen.

15 januari 2010 06:00
Det finns PCB och dioxin i den havsmiljön där yrkesfiskarna tar upp den strömming som sedan blir surströmming. Strömming är en fet fisk liksom lax och miljögifter har en förmåga att lagras i fett.

 

I dag sker strömmingsfisket i Sverige på dispens från EU men om mindre än två år, den 31 december 2011, löper avtalet ut och då kan EU sätta stopp för fisket.

 

Motangrepp
Konsekvensen blir då att yrkesfiskarna inte längre får ta upp strömming, att butikerna inte längre kommer att ha någon strömming att sälja och att konsumenterna får leva utan delikatesser som färsk, saltad och "sur" strömming.

 


Fast allting är inte nattsvart. Surströmmingsbranschen håller på att samla sig för att gå till motangrepp. Ruben Madsen, Ulvön, är ordförande i Surströmmingsakademien, den organisation som organiserar motståndet.

 

Madsen berättar att målet är att förlänga det svenska undantaget för strömmingsfiske.

 

- Vi har två år på oss att hitta goda argument och jag tror att vi kommer att klara det.

 

Katastrof
Surströmmingsentusiasten Madsen berättar att branschen samlas för att hålla ett symposium i Örnsköldsvik den 21 januari där frågan kommer att diskuteras.

 

- Om vi inte klarar det här blir det slut med strömming i butikernas diskar och dessutom blir det en katastrof för den svenska identiteten.

 

Branschen tänker bland annat satsa på forskning och på kartläggning av havet och de platser som surströmmingen fångas på.

 

- Vi kan till exempel öka vårt fiske i lågdioxinområden, menar Madsen.

 

Sällan
Ett annat viktigt område att arbeta inom är informationens. Det gäller att få EU att förstå vad det handlar om.

 

- Man kan aldrig bli sjuk av strömming eftersom man äter den så sällan.

 

Enligt Madsen brådskar arbetet delvis eftersom Livsmedelsverket håller på att sammanställa en stor utredning som ska ligga till grund för det beslut som EU ska fatta.

 

- Den ska vara klar i mars och innan dess måste vi ha talat om hur vi ska jobba framöver.

 

Försvinner
Om det blir stopp för fisket tror Madsen att surströmmingsindustrin försvinner för gott - även om fisket blir tillåtet längre fram.

 

- Om det tillåts efter tio år så kommer det inte att finnas någon som kan göra saltströmming.

 

Peter Lalander, VD för BD-fisk, menar att ett stoppat strömmingsfiske skulle bli ett stort avbräck för företaget.

 

- Det är en stor produkt för oss, säger han.
Sill och strömming (Clupea harengus) är samma fisk. Den förekommer i alla till Sverige omgivande hav. Beteckningen strömming används för sill som fångas i Östersjön norr om Kalmar.

 

Sillen vandrar i stim längs kuster och ute till havs på varierande djup mellan ytan och 200 meter. På dagen går sillen ofta närmare bottnen medan den under natten stiger upp närmare ytan. Den följer planktonets rörelser under dygnet. Dess huvudföda består av små kräftdjur och fisklarver.

 

Sillen i Västerhavet brukar bli 23-30 centimeter och i Östersjön 15-24 centimeter lång. Sillens normala vikt är 40-200 gram och strömmingens något mindre. Den kan bli 25 år men vanligen är den under 10 år.

 

Källa: FISKERIVERKET
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!