Rekord i ljus och is

50 ton is som skapar 50 ton ljus. Det är tanken bakom årets iskyrka.

28 december 2009 06:00
På juldagen överlämnade Icehotel iskyrkan till Jukkasjärvi församling. Precis som vanligt. Men för Lise-Lott Wikholm var det premiär i iskyrkan. Åtminstone yrkesmässigt. För den nya kyrkoherden gifte sig faktiskt just här 2003.

 

- Iskyrkan är fascinerande. Det finns ett otal vackra kyrkor i vårt land, men ingen är som iskyrkan, säger hon och fortsätter:

 

- Här känner man naturens skönhet och kraft. Iskyla och värme. Jag känner en stor stolthet över att få vara här.

 

50 ton is
I år ville kyrkans skapare Marjolein Vonk, Marinus Vroom och Åke Larsson sätta rekord i ljus - och is. 50 ton is för att vara exakt.

 

- Vår idé var ett gyllene ljus. Isen förändrar färg med temperatur, ljus och väderlek. Den kommer att vara blå, vit och svart, säger Marjolein Vonk och Marinus Vroom och fortsätter:

 

- Nu är vi färdiga, men vi lämnar kvar vår värme och kärlek.

 

Isen ses överallt. Hela kyrkan vilar på isblock som både tar in - och släpper ut ljuset. Blocken gör också årets kyrka en meter högre än normalt.

 

I taket ses ett stort kors av is, men de holländska skaparna har aldrig hört talas om uttrycket kors i taket.

 

- Men det passar ju jättebra, ler Marjolein Vonk nöjt och fortsätter:

 

- Kors i taket och heliga sprickor, säger hon och visar hur kylan gjort att flera av de stora isblocken krackelerat inne i kyrkan.

 

150 vigslar
Under säsongen kommer det att hållas 150 vigslar och ett antal dop i iskyrkan. Men det räcker inte. Kyrkoherde Lise-Lott Wikholm vill också öppna kyrkan för fler andakter och gudstjänster.

 

Lise-Lott Wikholm kom till Kiruna från Söderhamn i februari. I mars installerades hon som kyrkoherde och den första tiden i Kiruna har bjudit på en glad överraskning.

 

- Det är så mycket folk i kyrkan. Till och med på en vanlig söndag och det gör mig så glad och tacksam, säger hon.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Poromaa 0980/831