Skadad Luleåbo fick medalj av ÖB

Han har ännu smärtor i benet och fick ta emot sin medalj i rullstol. Men David Ström har trots det inte ångrat att han blev soldat i Afghanistan.

10 december 2009 17:00

– Nej, svarar han blixtsnabbt på frågan, det har jag aldrig gjort.
På torsdagen fick han tillsammans med 92 hemvändande kamrater ta emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser av ÖB Sverker Göranson vid en ceremoni utanför Armémuseum.
Själv tvingades David Ström återvända till Sverige i ambulansplan i förra månaden. Den 11 november var han en av två svenska soldater som skadades svårt, när deras bil körde på en hemmagjord bomb.
Hur framtiden ser ut för Luleåbon David vet han inte själv ännu.
– Jag har ingen aning faktiskt. Jag ska bli frisk, det är första tanken. Jag har fortfarande ont i benet, lite feber och magen kajkar lite. Men det blir bättre och bättre. De har sagt att det tar ett halvår för att bli fullt återställd.

- Jag mår så bra jag kan må efter omständigheterna, säger David Ström.
Försvarministern höll tal till soldaterna.

- Ni i FS 17 är några av de bästa soldater Sverige haft, sa Sten Tolgfors.

Ni är också ett unikt svenskt förband på grund av att ni utsatts för återkommande attacker. Flera av er har skadats och er lokale tolk stupade.

– Ni har gjort oss stolta, sa Sten Tolgfors.
Tolgfors tackade FS 17 för deras insatser å sina egna, Regeringens och Riksdagens vägnar.
Den traditionsenliga medaljceremonin var den tredje i ordningen för FS 17, och hela förbandet och deras anhöriga var inbjudna. Arméinspektör Berndt Grundevik ledde ceremonin och överbefälhavare Sverker Göranson och insatschefen Anders Lindström delade ut medaljerna. Vid ceremonin medverkade fanvakt ur Svea Livgarde i Kungsängen och från I 19 i Boden och Livgardets dragonmusikkår stod för musiken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!