TBC-smittad smet under behandling

En TBC-smittad man gäckar polis och sjukvård i Norrbotten.

 

Häromsistens smet han från polisbevakning på Sunderby sjukhus när han behandlades för sin sjukdom.

8 december 2009 06:00
Just nu är det ingen som vet var den TBC-smittade mannen befinner sig men redan i våras togs han i förvar av polisen när det konstaterats att han bar på smittan.

 

Enligt uppgift var den asylsökande mannen tidigare boende i Boden och det var också där han bodde när TBC:n uppdagades.

 

I samband med att han togs av polisen fick mannen sitta i arresten och han misstänktes då för att kunna ha smittat ett 20-tal poliser.

 

- Personalen på alla avdelningar får hjälpa till att bemanna arresten och eftersom alla bara är där en kort stund kan många hinna bli smittade, säger Roger Bernestedt, huvudskyddsombud hos polisen.

 

Medicin i ett år
Han berättar att alla poliser som på något sätt haft med mannen att göra har fått åka till Sunderby sjukhus och lämna prover.

 

Hos en polis konstaterade sjukvården ett svagt positivt prov och latent smitta.

 

- Han måste äta medicin i ett år, säger Bernestedt.

 

Den smittade mannen fördes i våras till Sunderby sjukhus för att genomgå en behandling och därefter var det tänkt att han skulle fortsätta att äta medicin.

 

Sjukvården tappade emellertid kontakten med mannen och när han inte längre hade någon medicin att tillgå så fanns det risk att han kunde smitta andra.

 

För två månader sedan, i början av oktober, tog polisen återigen hand om mannen och förde honom ännu en gång till Sunderbyn, efter att även denna gång haft honom i arresten.

 

För att se till att mannen inte avvek satte man till och med in bevakning av salen men redan efter ett dygn försvann han igen i ett obevakat ögonblick. Sedan dess är han spårlöst försvunnen och ingen vet var han finns.

 

Vid det senaste omhändertagande kom ytterligare ett tiotal poliser i kontakt med mannen och de har nu lämnat prover för att konstatera om de smittats eller inte.

 

En tillbudsanmälan är också gjord till Arbetsmiljöverket.

 

- Det här kan ju hända igen men nu är man bättre förberedda i arresten. Det finns till exempel andningsskydd, säger Bernestedt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!