LO-insamling till thailändska bärplockare

En insamling till de thailändska bärplockarna som tvingades skuldsätta sig för att komma till Sverige. Det har LO-distriktet genomfört. Insamlingen har hittills kommit upp i 60.000 kronor.

5 december 2009 06:00
Det var 295 thailändare som kom till Norrbotten i somras för att plocka bär. De flesta av dem skuldsatte sig för att kunna ta sig till Sverige.

 

Men deras drömmar om att tjäna mycket pengar gick snabbt i krasch eftersom det var ont om bär. I media uppmärksammades bärplockarnas arbets- och boendeförhållanden.

 

Utsatt situation
-  De fick betala 150 kronor per dag för ett ägg och lite ris. Och för ett boende som var mycket dåligt, säger Anita Engström som är ombudsman i LO.

 

Chitrawan Sandberg är ordförande i Thailändska föreningen i Norrbotten. Hon säger att de flesta bärplockare har en mycket utsatt situation efter Sverige-vistelsen. Anledningen är att de inte klarar av att betala tillbaka de pengar som de lånat.

 

-  Det finns 35 personer som bor i Bangkok sedan Sverige-vistelsen eftersom de inte vågar åka hem till sina byar i norr. De skäms både för släkt och vänner och för dem som de lånat pengar av, säger Chitrawan Sandberg.

 

Nu kan det bli bättre arbetsförhållanden nästa sommar. Det hoppas i alla fall Kommunal i Norrbotten. Facket tänker nämligen försöka organisera de thailändska bärplockarna. Länsordföranden Tobias Baudin säger att det blir en svår uppgift.

 

Efterlyser aktion
- Hur tecknar man kollektivavtal med ett thailändskt företag - går det? Vi ska i alla fall försöka göra någonting. För vi kan inte ha en situation där vi måste starta insamlingar till plockarna efter varje bärsäsong.

 

Ombudsmannen Anita Engström säger att facken gjort en hel del för att få in pengar. Nu efterlyser hon liknande aktion från bärföretagen.

 

I början av nästa år ska de insamlade pengarna överlämnas till bärplockarna av riksdagsledamoten Maria Stenberg och Chitrawan Sandberg.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!