Tex Berg vill fånga energin i bilderna

Det pågår en febril aktivitet på Luleås konsthall dessa dagar när fyra norrbottniska konstnärer intar lokalerna med sin bilder och objekt - Tex Berg, Brita Weglin, Sara Edström och Britta Marakatt Labba.

4 december 2009 06:00

 

Tex Berg har just anlänt och står och plockar med sina "naturiga" bilder, som han kallar dem. Tänker högt, provar sig fram, gillar och förkastar. Vid det här laget har han hunnit få en viss rutin på det här med bilders placering i ett rum. Sin första separatutställning hade han redan i början av 1960-talet och fortfarande ställer han ut minst två gånger per år, ofta fyra.

 

- De senaste två åren har jag arbetat mer intensivt än någonsin. Vet inte vad det beror på, kanske är det snålheten om tiden som driver på, säger Tex Berg, som sedan många år delar sitt liv mellan Jämtön och småländska Vissefjärda, nära gränsen till Blekinge.

 

I Småland vandrar han omkring i ek- och bokskog. I Norrbotten blir det en annan slags natur - fjäll, tallskogar, hav, älvar och forsar. Ljuset skiljer sig mycket vilket syns tydligt i hans måleri.

 

Småland och Norrbotten
- Jo, jag målar på båda ställena, även om jag tycker mig hålla till mest i Norrbotten i mina måleritankar. När det blir som grönast där nere i Småland om somrarna brukar jag stänga fönstret och göra bilder från Norrbotten.

 

Han kör visserligen med titlar på sina målningar, men säger att alla lika gärna skulle kunna heta "energi". För det är energin och kraften i sina landskap som han försöker fånga i sina bilder, de som han samlar på sig under sina livsviktiga vandringar och fäster i minnet som skisser i blocken. Sedan lägger han dem att mogna och förlitar sig på att något ska hända där hemma i ateljén.

 

- Genom åren har jag lärt mig att lita på den processen, den går inte att konstruera fram eller att göra våld på. Har man stoppat in något kommer det ofta ut något, men det kan ta en stund för hjärnan att få fatt i det där bildrummet, säger Tex Berg som bland annat berättat om sin kreativa process i två filmer skapade av Gunnar Fogelvik.

 

Petar i magin
Han har aldrig varit rädd för att "peta i magin" när det gäller sitt bildskapande. Tillsammans med systemvetaren och professorn Lennart Gustafsson deltog han för några år sedan i ett forskningsprojekt initierat av Högskoleverket som bland annat studerade hjärnans förmåga till kreativa lösningar.

 

- Jag ville verkligen veta varifrån den där kraften kommer, det där starka påståendet som plötsligt kommer när jag står och jobbar, som jag bara måste haka på. Som efteråt gör mig jäkligt förvånad när jag ser vad det lett till. Som verkligen är att lita på och som är både självklar och spontan.

 

Driver färgerna
Några definitiva svar har han fortfarande inte, men tänker sig den där kraften som en person som står bredvid honom och säger vad han ska göra medan det är han själv som är målaren.

 

- Det är en otroligt fascinerande process och visste jag allt om den skulle jag väl inte hålla på längre, men jag gillar att fundera på den.

 

Färgerna driver han hårt, lever med frestelsen att överarbeta och försöker använda sig av den spetskompetens han förvärvat för att få bilden som han vill ha den - så att den till slut står där och vibrerar.

 

- "Upplys ej den natt som ur dagen ska spira", lyder en klok sentens. Man ska alltså inte förklara dagen innan den har kommit, men däremot ge möjligheter till upplevelser för betraktaren.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!