På marsch mot rasism

- Jag vill visa vilken sida jag står på.

 

Det sade Elena Zorina, en av dem som på lördagen demonstrerade mot rasism.

23 november 2009 06:00
Det var vid lunchtid som drygt 100 personer samlades på Floras kulle i Luleå för att protestera mot nazism, rasism och främlingsfientlighet.

 

- Jag tycker att det är viktigt att visa var man står när mer eller mindre rasistiska partier börjar växa i Sverige, sade
Elena Zorina.

 

Hon syftade på Sverigedemokraternas framgångar i de senaste opinionsmätningarna, 5,8 procent i Sifos novembermätning, och på den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen som den sista tiden delat ut flygblad i Luleå.

 

Även Lars Brännberg från Luleå ville markera sitt ställningstagande. Han kom med Matilda Eriksson och barnbarnet Boris Brännberg, två år.

 

- Man ser hur det växer fram, som i alla kristider. 1991 kom det också en våg med Ny demokrati i spetsen, sade han.

 

Arrangörer var Nätverket Luleåbor mot rasism, vilket utgörs av Rättvisepartiet socialisterna, Ung vänster, SAC och Syndikalistiska ungdomsförbundet och Iranska flyktingars riksorganisation. Representanter för dessa organisationer höll tal på Storgatan.

 

Miljöpartiet deltog i demonstrationen, under en egen banderoll. Enligt arrangörerna
hade alla partier i kommunfullmäktige fått en inbjudan.

 

Med i tåget var Ulrica Åström, projektledare för Röda korsets byrå mot diskriminering. Hon välkomnade initiativet men menade att ett nätverk med större bredd skulle ha bättre förutsättningar att engagera Luleåborna i arbetet mot rasism och främlingsfientlighet.

 

- Jag tycker inte att kampen mot rasism ska vara partipolitisk. Det är inte så många frågor som är tvärpolitiska men den här måste vara det, sade Ulrica Åström.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!