Kalla i spännande premiär


Klassisk sprint och 10 kilometer fritt – säsongspremiären i Bruksvallarna bjuder på det som Charlotte Kalla är både sämst och bäst på.

12 november 2009 22:02

Men med oväntat många skidmil i benen och en hundraprocentig försäsong blir den svenska skiddrottningen att räkna med även i lördagens sprinttävling.
Den klassiska sprinten är den enda som Charlotte Kalla planerar att stå över i OS. 10 kilometer fritt är det hon hoppas mest på.
Men även om hon får konkurrens av välmeriterade grenspecialister som Anna Olsson och Lina Andersson och regerande världscupmästarinnan Justyna Kowalczyk i Bruksvallarnas sprinttävling, så kan Kalla räkna med fler lopp än tidskvalet.
I söndagens fristilsmil är hon definitivt ett segernamn. Men premiärkvitton vill hon ha båda dagarna.
– Jag har slipat mycket på tajming både i stakning och i skejtåkningen i treans växel. Men framför allt på att slappna av, ibland faller jag tillbaka till det gamla. Man ska ju ödsla så lite energi som möjligt. Det är inte så himla lätt att bara låta det flyta, det gäller att kunna tygla viljan att bara ta i mer, säger hon.
– Det blir verkligen en utmaning för mig att få till den avslappnade åkningen när det väl gäller. I sprint är det lättast att falla tillbaka i den spända åkningen.
Den fysiska formen känner sig Kalla säkrare på. I tester har hon kunnat konstatera att hon är starkare och uthålligare än någonsin.
– Det som jag ser som mest positivt var att jag kunnat åka längre på testbandet och sådant hänger både ihop med värden och åkekonomi.
– Det är mer spännande än nervöst var man står nu när det är skarpt läge och nummerlappen på.
Och efter en lång träningsperiod utan störningar har flera veckors snörik vistelse i Bruksvallarna i stället för det inställda höghöjdslägret i Italien blivit en bonus.
– Det har varit så bra som det kan bli, fler pass på riktig snö än jag hade räknat med. Och jag har verkligen känt att jag har tagit åt mig av träningen och även om jag är sliten emellanåt så är återhämtningen där, tekniken har stämt, det som vi har jobbat med på rullskidor tycker jag vi har fått ut ganska bra när vi väl har kommit på skidor.
– Men jag vet av erfarenhet att det svänger mycket nu i början. Jag ska hålla trycket i träningen, det blir dubbla pass i morgon. Jag ser det inte som någon katastrof om jag inte vinner på söndag. Bara jag får känna en liten stund att flytet finns där.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Wikström/TT