Vattenfallschefer slutar

Vattenfalls vinstkrav medför tuffa besparingar som slår hårt och gör att flera högre chefer slutar, enligt Seko:s ordförande Jan Palmqvist som riktar skarp kritik mot VD.

11 november 2009 06:00
Flera högre chefer vid Vattenfall kommer att avgå. Vilka det rör sig om vill Jan Palmqvist, ordförande för Seko energi Vattenfall Norrland, inte lämna ut men uppger att det beror på orimliga sparkrav från VD Lars G Josefsson som även drabbar Norrbotten.

 

- Riktlinjerna är redan dragna. Vi vänder på varenda sten i dag trots 17 miljarder kronor i årsvinst. Flera betydelsefulla personer på Norden-nivå lämnar skeppet i veckan. Här är det lydnad som gäller. Valet mellan lokaler och personal är som att välja mellan pest och kolera som slår hårt ute på fältet. Man försöker rädda personalen så långt som möjligt. Från Seko:s sida har vi noll förtroende för VD. Det kan tyckas hårt men det finns substans bakom, han förstår inte konsekvenserna av vad det handlar om ute i landet, säger Palmqvist.

 

"Fel tänkt"
Finanskrisen som medfört mindre intäkter till bolaget bidrar till sparkravet om totalt två miljarder kronor vilket blir några hundra miljoner kronor för Vattenfall vattenkraft, enligt Palmqvist. Samtidigt satsas 58 miljarder kronor på kol- och gaskraft i Nederländerna och Tyskland, bland annat.

 

Fel tänkt, anser Palmqvist som tror att kommande chefsavgångar underlättar privatisering:

 

- VD bäddar för det. Han har försökt att sälja ut delar av bolaget, som styckats upp, men har gått på pumpen och försöker sälja ut bakvägen för att investera i kolkraft i Tyskland och kärnkraft i England, på eget bevåg.

 

Erik von Hoffsten, presschef vid Vattenfall Norden, uttalar sig istället för Lars G Josefsson:

 

- Jag förstår frustrationen men vi har ett långsiktigt tänkande och ser våra medarbetare, våra kunder och vårt lokala ansvar som oerhört viktigt. För att överleva, vara självständigt, konkurrenskraftigt och säkert är det tillväxt som gäller. Investeringar skapar nya jobb, exempelvis i Åsele där en stor vindkraftspark byggs för 1,5 miljarder.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!