Hatten på för nya doktorer

Det var finklätt och högtidligt som sig bör när Luleå tekniska univiersitet höll promovering av de nya hedersdoktorerna och installerade rektorn Johan Sterte.

8 november 2009 10:48
Fyra män promoverades i år till hedersdoktorer. Professor Karin Axelsson delade ut hatten, guldringen och diplomet till Leyland Pitt, professor i marknadsföring vid Fraser University i Vancouver, som ett tecken på att han nu är filosofie hedersdoktor.

 

Till teknologie hedersdoktorer, för deras betydelser hos LTU, utsågs Ross Large, professor i geologi vid University of Tasmania i Australien, Erik Lindbäck, vd och ägare av Lindbäcks Bygg i Piteå, och Bengt Liljedahl, Hägglund Drives AB.

 

"Glöm inte nål och tråd"

 

Den andra stora punkten för kvällen var installationen av den nye rektorn Johan Sterte. Den förra rektorn Pia Sandvik Wiklund var installator och gav goda råd.

 

- Det mesta vet du redan men någon Nobelfest har du inte varit på. Då kan jag påminna dig om att inte glömma nål och tråd. Det gjorde jag och dragkedjan på min klänning sprack en kvart innan taxin kom, berättade hon och drog ner flera skrattsalvor från publiken.

 

Känd sedan tidigare på LTU

 

Johan Sterte är ingen orutinerad herre. Tvärtom. 1994 blev han professor i kemisk teknologi vid just LTU och 2001 utsågs han till prorektor. Sedan 2003 har han suttit som rektor för Växjö universitet fram tills dess att han återvände till Luleå för drygt två månader sen.

 

- Det är ett av de mest hedrande uppdrag man kan få inom universitetsvärlden och det är ett riktigt roligt läge att börja som rektor i, sa han i sitt tal.

 

Ett åttiotal nya doktorer promoverades vid tillställningen och Norrbottens forskningsråd delade ut ett pris i Curt Boströms ära. Priset på 50.000 kronor delas ut till den som gjort den bästa doktorsavhandlingen vid universitetet under året. Årets pristagare var doktor Malin Albing, matematisk statistik, och doktor Jesper Martinsson, industriell elektronik.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anton Olofsson