"När hon började skrika stod tiden stilla"

08.47. Då stannade tiden för Björn Rönnkvist.

 

Siri lyftes ut i världen och det regnade sockerdricka över Sunderby sjukhus.

 

- Hon betyder allt, säger 34-åringen som blev pappa lagom till Fars dag.

7 november 2009 06:00
Helt unikt är det inte, nej, många har gjort det före Björn Rönnkvist. Blivit föräldrar. Men när Norrbottens-Kuriren träffar den 34-årige läraren från Piteå - omtumlad, trött och nyförälskad - snurrar klotet kring just honom. Det var två dygn sedan Siri Ottilia Rönnkvist, efter att ha vänt sig i mamma Emma Boströms mage, kejsarsnittades ut i pappas famn.

 

- Själva ljudet av henne, då när hon började skrika. Det går inte att jämföra med något annat. Tiden stannade, inget annat betydde något. Det var som sockerdricka, bubbel, bubbel ... och jobbet, skit i det. Jag kommer tillbaka när jag kommer tillbaka, säger Björn Rönnkvist.

 

Inga besök
De nyblivna föräldrarna ligger fortfarande kvar för återhämtning på BB-avdelningen. Till följd av svininfluensan är restriktionerna för besök hårdare än vanligt. Familjen får inte ta emot besök, och lilla Siri får stanna med mamma inne på rummet när Björn Rönnkvist intervjuas. Norrbottens-Kurirens fotograf får skicka in kameran med Britt-Marie Lindström, som jobbar på avdelningen.

 

Besöksförbudet är frustrerande för släkt och vänner, som får lov att ge sig till tåls. Själv passar Björn Rönnkvist på att ta det lugnt tillsammans med sin bebis. Han stänger av telefonen och ligger med dottern på magen.

 

De där första ögonblicken, då han tog emot henne, spelas på repeat inom honom.

 

- Hon var så liten och låg i säte, hon kom ut som en fällkniv. Och arg var hon, något så djävulskt... ett sådant humör. Jag fick klippa navelsträngen, torka av och klä på henne. Jag fick liksom vika upp benen för att hon låg sådär. Sedan höll jag henne och hon somnade direkt, berättar Björn Rönnkvist.

 

Känslostormar
Mitt i villervallan av känslor började Björn Rönnkvist kunna skönja konturerna av det liv som nu ska ta vid.

 

- Någonstans inser man att allt är förändrat. Hon ska vara här nu, forever. Jag är pappa och kommer alltid att vara det. Det är det som är så coolt. Jag tror att många av oss som är unga i dag behöver något beständigt, säger han.

 

Björn Rönnkvist berättar att han i flera år har känt sig redo att bli förälder. När han träffade och blev sambo med Emma Boström föll bitarna på plats.

 

- Det bara blev, graviditetstestet visade positivt. Först kom funderingarna: Var befinner vi oss i livet? Jag hade fast jobb men Emma pluggade. Men vi bestämde ändå direkt att vi ville ha barnet.

 

I väntans tider funderade Björn Rönnkvist mycket på hur han skulle reagera om det visade sig att barnet var sjukt eller hade ett funktionshinder.

 

- Helst vill man ha ett friskt barn, det var något jag tänkte på. Men sedan funderade jag på vad som egentligen skulle förändras om barnet inte var friskt. Ingenting, tror jag. Barn är en gåva. Det är inget man skaffar sig, utan något man får.

 

Föräldraledighet
Första veckorna med Siri ska båda föräldrarna vara lediga, sedan ska Emma Boström var hemma i ett år. Därefter tar Björn Rönnkvist ut sin föräldraledighet.

 

- Självklart. Jag ser fram emot att ha en lång sammanhängande ledighet när amningen är över, säger han.

 

Vilken blir den största utmaningen som förälder?

 

- Att fixa det här med att vara en bra förebild. Man vet inte om man alltid kan vara det men det måste vara målsättningen i alla lägen.

 

 

Fars dag

Högtid som inträffar i Sverige den andra söndagen i november. I flera andra länder firas dagen även till minne av förfäder.

 

Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Mrs. John B. Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far Mr. William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars dag i hela USA.

 

Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet lades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag.

 

Källa: Wikipedia
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!