Sista halmstrået för basbataljonen

Försvarsmakten vill ytterligare utreda basbataljonens vara eller icke vara på F 21. Beslutet om flytt väntas därmed dra ut på tiden.

5 november 2009 06:00
Riksdagsledamöterna Fredrik Lundh-Sammeli (S) och Åsa Lindestam (S), som båda sitter i försvarsutskottet, besökte på onsdagen F 21 ihop med kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S). Detta för att uppdatera sig i fråga om planerna på flytt av basbataljonen till Linköping.

 

- Ingenstans i världen finns så goda förutsättningar som i den här regionen. Här kan man flyga i stort sett dygnet runt utan att behöva ta hänsyn till civilt flyg. Basbataljonen är en tegelsten i huset och tar man bort den så blir det ett ras, säger Åsa Lindestam.

 

På plats vid F 21 möttes politikerna av beskedet att Försvarsmakten nu även utreder möjligheterna att koncentrera basbataljonerna till F 21 i Luleå eller F 17 i Ronneby.

 

Beslut flyttas fram
Utredarna tittar bland annat på övningsområden, kostnader samt möjligheter att locka försvarsanställda till Luleå respektive Ronneby. Flottiljchefen Per Nilsson menar att detta sannolikt leder till att beslutet, som väntats omkring den 10 december, drar ut på tiden.

 

För anställda på F 21 utgör den ytterligare utredningen ett sista halmstrå i kampen om basbataljonen.

 

- Vi välkomnar att de breddar utredningen. Det gör att trovärdigheten ökar när beslutet ska fattas, säger Per Nilsson.

 

Även kommunalrådet Yvonne Stålnacke välkomnar Försvarsmaktens inbromsning.

 

- Om man vill rationalisera och sänka kostnaderna måste man ha ett bra underlag, säger hon.

 

Basbataljonens främsta uppgift är att stödja stridsflyget vid insatser utanför hemmabasen.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!