"Lapistan" inte bra säger Nato

Lapistan! Nä det var nog inte så helt genomtänkt det namn Nato gav på en fiktiv terroriststaten i övningen Loyal Arrow. -Vi har talat med Nato:s högkvarter i Tyskland och man förklarar där att det inte varit meningen att kränka någon på något sätt säger pressinformatören på Försvarsmaktens info-avdelning Carina Wrangberth.

3 juni 2009 15:35

 

Namnvalet, ett av flera olika i övningen har retat upp både samer och muslimer. Föreningen för Afghansolidaritet har anmält Försvarsmakten till DO Diskrimineringsombudsmannen dessutom.

 

-I övningen förekommer också namnen Suomia som anger gränsen mot Finland, Nordistan som avser Norge och Bothnia som belyser hela norra Sverige och så då Lapistan som en del av området här, säger Wrangberth.

 

I dagsläget är det för sent att backa bandet och ändra namnet.

 

-Nej det står ju redan på alla ordrar så det går inte. Men man har tagit till sig kritiken och förklarat att det inte finns någon baktanke med namnet säger informatören.

 

-Vid våra egna övningar så ser vi alltid till att välja neutrala namn vi kallar dem exempelvis Exland eller Bogaland och dylikt säger Carina Wrangberth.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!