Gällivare kompenserade timvikarie

En kvinna har arbetat som timvikare för Gällivare kommun från 2004 till i år, trots att det är lag på att ett timvikariat ska omvandlas till fast anställning efter två år. Nu har facket tagit striden mot kommunen, som kommit överens om att kompensera kvinnan ekonomiskt samt erbjuda henne en fast anställning.

19 augusti 2008 14:52
Enligt lagen om anställningsskydd, skriver fackföreningen Syndikalisterna i ett pressmeddelande, ska ett vikariat efter två år automatiskt omvandlas till en fast anställning.

 

En kvinna i Gällivare har haft ett timvikariat som personlig assistent sedan 2004 utan att få en fast tjänst. Under sommarn har facket förhandlat vid två tillfällen med Gällivare kommun, som nu går med på att erbjuda kvinnan fast tjänst samt ersätta henne ekonomiskt med 50.000 kronor. Facket riktar nu kritik mot hur timvikarier behandlas.

 

Sunkig arbetsform

 

- I överlag kan man säga att timvikariat är en ganska sunkig arbetsform. Jag skulle inte heller bli förvånad om det finns fler i Gällivare som arbetat längre än två år men inte fått fasta tjänster, säger Joel Andersson från Syndikalisterna i Gällivare-Malmberget.

 

Han säger att kvinnan, som inte vill gå ut med sitt namn, är mycket nöjd med beslutet. Från fackets sida vill man nu gå ut och informera om villkoren för timvikarier.

 

-Vi tror att timvikarierna i överlag inte vet om tvåårsregeln, därför vill vi uppmana dem att ta kontakt med sin fackförening om de misstänker att allting inte står rätt till.

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!