Några reser och andra kommer

Ont om direktörer men gott om flanörer, är det hos Norrbottensägda Rest and Fly på Arlanda. - Alternativet hade varit att sova på en soffa, säger Erik Dahlgren.

Restand Fly. 64 rum hyrs ut. Därtill finns några i reserv eller till andra ändamål. Foto: Roland S Lundström

Restand Fly. 64 rum hyrs ut. Därtill finns några i reserv eller till andra ändamål. Foto: Roland S Lundström

Foto: Roland S Lundström

Arlanda2010-06-18 06:00
Han, Arne Hännström och Thomas Norberg bor på Pite havsbads utlokaliserade hotell på Arlanda flygplats. Många av gästerna är norrlänningar på resande fot och hotellet uppger sig ha över 100 procents beläggning över året. Under askmolnet, i april, var beläggningen över 98 procent. Rum kan hyras ut flera gånger per dygn, när en går kommer en annan.Går plus
Intäkterna kommer nästan uteslutande från uthyrningen. Frukosten köps in från fiket intill.Ekonomiskt utfall är svårt att få på papper eftersom Rest and Fly inte är eget bolag utan ingår i Pite havsbad.- Vi har en omsättning på 11-12 miljoner kronor och en vinst på ungefär 700.000. I början gick det inte med vinst. Vi tittar på att öppna fler hotell av det här slaget. Det måste vara en flygplats där man i hög grad byter plan. Vi har studerat Köpenhamn, Oslo, Paris och Amsterdam. Det är Kastrup i Köpenhamn som ligger närmast till, men ännu avvaktar vi, säger Robert Sjölund, vd i Pite havsbad.Grundpriset gäller tio timmar och är inte mini, ett normalrum inklusive bäddning går på över 800 kronor. Frukost kostar extra.Trion Dahlgren, Hännström & Norberg delar rum och står inför att flyga från Arlanda till en rockgala i Nürnberg. Dit är det långt från Örnsköldsvik, därav övernattningsstoppet.- Vi hade kunnat bila hit på natten och flyga direkt tidigt på morgonen. På det här sättet är vi utvilade när vi kliver på planet. Det ser trångt ut men det tar vi, säger Erik Dahlgren.Fyra i ett
Hotellokalerna hyrs av Svedavia och ligger i den största inrikesterminalen, fyran. Restand Fly hade först 42 rum. Nu finns 64 i användning, därtill ett par i reserv samt personalutrymme. De flesta rummen har underslaf på 140 centimeters bredd och upptill en säng på 120 centimeter. Högst fyra får bo i rummen. Det finns ett antal mindre rum, med enkelsängar uppe och nere.På väggen i hotellreceptionen finns fotografier som tipsar gästen om Pite havsbads anläggningar i Norrbotten. När Kuriren är på besök är det fullbelagt. - Det flyter på. Vi har många fritidsresenärer som ska resa vidare tidigt på morgonen. Men vi har också reserveringar från företag och resebyråer, berättar Henrik Malmlöf, hotellchef på Rest and Fly och broder till Robert Sjölund.Rest and Fly har en hel karta av uthyrningsmöjligheter. Du kan hyra rum dagtid några timmar enbart för att vila. Den delen går absolut att utveckla, resonerar Henrik Malmlöf. Det går också att hyra enbart duschen.I omgivningen finns konkurrens från vanligt hotellboende och från ett ombyggt uttjänt flygplan som nu är hotell.
Hotellet tillkom efter en idé från dåvarande studenten Linus Lagerqvists studier av den japanska förlagan kallad tubhotell.Kontakter med Pite havsbad slutade med att företaget satsade på konceptet men gjorde rummen större än den japanska modellen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om