Här finns världens oupptäckta naturtillgångar

En stor del av världens oupptäckta naturtillgångar finns under Arktis smältande istäcke.

Så här ser det ut på oljefältet Goliat, på den norska delen av Barents hav utanför Hammerfest.

Så här ser det ut på oljefältet Goliat, på den norska delen av Barents hav utanför Hammerfest.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / TT

Arktis2020-03-10 06:58

Arktis är så vitt man vet enda platsen på jorden där stora fyndigheter av olja och naturgas fortfarande ligger orörda. De har tidigare legat under ett täcke av is nästan året om. Men ju mer packisen smälter till följd av global uppvärmning, desto intressantare blir polarområdet för länderna som slåss om att utvinna naturresurserna.

Enligt kartläggningar som gjordes för runt tio år sedan finns här nästan en tredjedel av världens ännu inte upptäckta naturgas och 13 procent av oljan. Fyndigheterna ligger på mindre än 500 meters djup längs kusterna, på de så kallade kontinentalsocklarna.

Den mesta oljan finns på amerikanskt territorium utanför Alaska, den mesta av gasen i Ryssland. Men att exploatera är både ekonomiskt kostsamt och teknologiskt utmanande. En del bedömare tror därför att det sannolikt aldrig kommer att bli lönsamt.

En annan, kanske ännu viktigare, anledning är att en nyare metod för att utvinna naturgas och skifferolja, hydaulisk spräckning eller fracking, visat sig vara mycket framgångsrik på andra sidan Atlanten.

– På grund av de framgångar man har haft med fracking i USA skulle jag bedöma är den här oljan inte är intressant. Man hittar så mycket naturgas att man inte vet vad man ska göra av allt, säger oljeexperten Kjell Aleklett, professor emeritus i geovetenskap på Uppsala universitet.

– Det finns ingen marknad för den här oljan, konstaterar han.

Ryssland vill absolut utvinna naturgasen som de vet finns inom den ryska delen av Arktis. Men Kjell Aleklett tror att de tekniska problemen är svårlösta så länge det finns is i Norra ishavet. Även om ryssarna skulle lyckas med att lösa den enormt krävande finansieringen, alltså.

– Ryssland har ett gigantiskt naturgasfält som man inte har börjat utvinna än, men att få den lönsam är problematiken. Ett stort problem är att det kan komma ett isberg och sopa bort alltihopa, säger Kjell Aleklett.

Inte ens om naturgasanläggningar byggs under vattnet skulle de gå säkra. Kjell Aleklett säger att isbergen kan vara så stora att de helt enkelt skrapar havsbottnen ren.

Han tror inte att de ryska planerna blir verklighet inom en överskådlig framtid.

– Det är nog inget som vi kommer få se något av de närmaste 20 åren.

Sveriges hållning är att varje land har rätt att exploatera resurser som ligger inom landets gränsen, men att olja och gas helst ska stanna i marken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!