- Så är det nog, men den här högg ”bara” på 40-50 meters djup.., säger Sven-Erik när han livfullt berättar om den jätteöring på drygt 7,2 kilo som han drog upp utanför Jäkkvik.
Den öringen tar förstås en klar ledning i öringsklassen i Fiske-DM, och givetvis är det den största öring som Sven-Erik Lindgren fått .
- Jag fick en på fem kilo ifjol, men det här var nånting alldeles extra. Det tyckte också mina jobbarkompisar på färgbutiken i Luleå som tjatat på mig att anmäla fisken till Fiske-DM, avslöjar Sven-Erik.
Fiske i djupa vatten är dock ingen enkel historia, och fiske i Sveriges djupaste sjö, Hornavan, vars största djup är hela 225 meter , ställer särskilt stora krav på kunskap och bra utrustning hos fiskaren.
Sven-Erik och hans fru Britt-Inger från Sjulsmark har länge haft stuga i Jäkkvik, som ligger i den västra delen av den stora sjön Hornavan. Med åren har de lärt sig sjön, och förutsättningarna för ett bra fiske där.
- Vi fiskar året runt. På vintern pimplar vi, och då är fina rödingar runt kilot de största vi får upp. På sommaren är det trolling om gäller, och då når vi ”större bitar”, och då ofta på djup mellan 60 och 100 meter.., berättar Sven-Erik för Norrbottens-Kuriren.
Han har en speciellt riggad trollingbåt för att kunna styra sitt fiske på bästa sätt, utrustad med ekolod, hållare för flera spön, och speciella djupriggar för att hålla betet på en viss höjd i djupet.
- Det djupet ställer vi in i förväg, och vi kan ha upp till tio spön ute. Men när vi fick storöringen hade vid tre spön ute, och wobblern som öringen högg på gick på mellan 40 och 50 meters djup.
Vad var det för wobbler..?
- En liten mörk Rapala, med ljus undersida, som vi ofta använder.
Betesalternativ kan vara vara långedrag med en liten spinnare,och någon form av agn.
Känslan när öringen högg?
- Häftigt, det blev alldeles stumt. Men jag brukar aldrig stänga av motorn när fiskarna hugger, och gjorde inte det den här gången heller, utan jag lät den gå på tomgång. När den väl kom upp till ytan, efter 15-20 minuter var den ganska mör, och det var inte så svårt att håva, och lyfta in bjässen i båten, säger storfiskaren leende.
Utan hustrun Britt-Ingers hjälp med håvningen hade det dock inte gått lika lätt att bärga storöringen.
Naturligtvis inspirerar drömöringen som de fick vid elvatiden på dagen, en underbart solgassande augustidag, till nya nappatag med de stora bjässarna i djupet på vackra Hornavan.
Sven-Erik Lindgren tycker dock inte, storöringen till trots, att fisket varit så bra i år…
- Vi har varit i stugan i tre veckor nu, och fiskat ganska mycket, men ”bara” fått tolv fiskar totalt, och den största öringen före den här var bara 1,3 kilo, slutar DM-ledaren.
Tre fina harrar som går i topp i harrklassen har också inrapporterats i den sjunde etappen av fiske-DM, och de har fångats av Jimmy Flygare i Laukkoluspa ( två stycken), och unge Pontus Bjernhagen i Sandåslandet.
Tre etapper återstår nu av årets Fiske-DM. Än finns alltså chansen att bli mästare, så fiska på, och missa inte att rapportera in fångsterna till Fiske-DM.