Prisstöd försvinner

Pristillägget på renkött halveras från och med nästa år. Riksdagens miljö- och jordbruksutskott har godkänt förslaget.
? Det är skandal, säger Renägarförbundets ordförande, Per Mikael Utsi.

ARJEPLOG2003-11-26 06:30
Enligt Utsi innebär det en minskning med tio procent.<br> ? Varje förändring av priset per kilo renkött har betydelse. Pristillägget utgör i dag 20 procent av priset på renkött. Nu blir det en försämring med tio procent, säger han.<br>Regeringen har lagt förslaget och en av motiveringarna är det statsfinansiella läget, en motivering miljö- och jordbruksutskottet också pekar på. Den andra motiveringen är att pristillägget fått mindre betydelse för renägarnas ekonomi, i och med att medelavräkningspriset för renkött har fördubblats på tio år.<br>Uppseendeväckande<br> ? Min personliga åsikt är att statens pengar tog slut och de kom med den här motiveringen för att kunna dra ned på utgifterna, säger Per Mikael Utsi. <br>Han menar att detta är den mest uppseendeväckande samepolitiska förändring som regeringen gjort på ett tiotal år. Per Mikael Utsi har suttit med i en utredning och föreslagit andra förändringar, bland annat att stödet till rennäringen ska läggas om. Enligt det förslaget ska stödet inte bara gälla produktionen av kött utan även stöd till betesmark och annat. Meningen är att stödet ska administreras av sametinget.<br> ? Som egen företagare är man van att det går upp och ned, det är en del i miljön. Men pristtillägget trodde vi var stabilt och så kommer det här helt plötsligt, det är inte normalt.<br>Miljö- och jordbruksutskottet anser att ett anslag på 37 miljoner är tillräckligt. Utskottet medger att priset på renkött varierar med tillgång och efterfrågan, och att avräkningspriserna nu är instabila.<br>Högre cesiumhalt<br>Betänkandet blev klart i tisdags och regeringen uppmanas av utskottet att noggrant följa effekterna som halveringen av pristillägget har för rennäringen. Hänsyn bör tas till avräkningspriser och pristillägg, samt ersättning för ökade kostnader på grund av högre cesiumhalter i köttet.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om