Skogssamebyn har sina marker norr om Arjeplog, men inför vinterbetet varje år forslas renhjordar ända ned till kustlandskapet utanför Piteå.
Det har på senare år inneburit ett mödosamt merarbete.
– Contortan växer i hela vårt område, men i olika utsträckning. När vi flyttar våra renar måste vi ta hjorden runt varje plantage. Därinne är skogen så tät att den kan jämföras med en djungel. Om vi släpper in renarna riskerar vi att tappa bort dem.
Kjell Larsson säger sig inte kunna bedöma hur stora arealer av Contortatallen som finns i Arjeplog kommun. Han är starkt kritisk mot det exotiska trädslaget.
– Framför allt förstör den våra betesmarker. Renarna går inte självmant in i beståndet för de vet att det inte finns något att äta där. Det finns inga marklavar kvar. Skogen är så tät att den tar död på markvegetationen.
Ståkke sameby befinner sig för närvarande mitt uppe i ett generationsskifte vilket medfört att antalet renar minskat. I dag räcker betet med nöd och näppe till.
Kjell Larsson gör ingen hemlighet att han helst skulle vilja bli av med samtliga Contortaplanteringar i området.
– Jag tycker att det är jättekonstigt att allt annat som är främmande i Sverige som typ mårdhundar och vildsvin ska vi ta bort, men ett främmande trädslag som Contortan välkomnar vi med öppna armar och låter det förstöra stora skogarealer som inte går att reparera.
Går det verkligen inte att reparera?
– Jag är 37 år. Även om de skulle hugga undan allt så hinner jag ändå aldrig uppleva något renbete där under min resterande livstid. De har förstört skogarna för min generation och även för nästa.
Ståkke sameby sitter numera i samrådsdiskussioner med skogsbolagen. De säger nej till varje föreslagen plantering av det omdebatterade trädslaget.
Sveaskog har tagit notis av kritiken och aviserat att de inte tänker plantera mer Contortatall.
Tonläget är ett annat från SCA.
– Det är som om det vore SCA:s favoritträd. Här och i Arvidsjaurs kommun får trädslaget problem med det höga snödjupet och växer ofta lite krokigt. Det har dessutom sagts att Contortan inte skulle kunna sprida sig själv, men det gör ”han”. Det har jag sett många exempel på. Vi borde avbryta omgående det här experimentet.
Enligt Kjell Larsson är problemet inte bara lokaliserat till samebyarna i västra Norrbotten, utan hela länet är drabbat i olika utsträckning med undantag av samebyarna i Gällivare och Kiruna som bedriver renskötsel på fjället.