Det är alltså den tyska delen av biltestbranschen på svensk mark, främst Arjeplog och Arvidsjaur, som vänt sig till myndigheter i Norrbotten för att få fart på frågan.
I en skrivelse påpekar branschen att den på egen hand försöker hålla en hög säkerhet och ha resurser ifall något inträffar.
Daimler, Opel, BMW, Bosch, Porsche och Knorr Bremse påpekar också att de bidrar till den ekonomiska situationen i Arjeplog. Då är det inte mer än rätt med goda resurser för vård och räddningsinsatser, lyder resonemanget.
Branschen vill se förbättringar i tillgängligheten och i bemanningen med kvalificerad vårdpersonal. Vad gäller det senare så räknas en rad yrkeskategorier upp. Vidare har biltestbranschen synpunkter på vad som kan anses vara väl utrustade ambulanser.
Organisationerna för insatserna, liksom samarbetet, behöver optimeras, anser branschen vidare.
Kuriren har kontaktat Sebastian Hepp, från Bosch, som är anläggningschef i Arjeplog. Han vill inte kommentera saken utan menar att skrivelsen talar för sig själv.
– Jag kan inte säga mer än vad som står där.
I Arjeplog väcktes för något år sedan en diskussion om nedmontering av vården. Landstinget beslutade att inte ha läkarjour på helger, kvällar och nätter. För akutinsatser gäller sjukhuset i Sunderbyn och vårdcentralen i Arvidsjaur.
Samtidigt tänker Arjeplogs kommun minska resurserna i räddningstjänsten.
– Säkerheten är otroligt viktig för biltestföretagen och här ser de en oro utifall det händer något. Hur ser det ut med räddningstjänsten, med akutinsatser som ambulans och sjukvård?, beskriver Sture Lestander, ordförande i den svenska biltestorganisationen SPGA, frågorna som de tyska företagen nu angriper.