Försäkringskassan visar i en färsk rapport att sjuktalen ökar, både bland män och kvinnor. Mätningen gäller från 2011 till 2015 och gäller sjukfrånvaro efter 14 dagar, den tidpunkt då Försäkringskassan tar över sjukpenningen från arbetsgivaren.
Rapporten visar att kvinnor som jobbar på boenden för äldre och funktionsnedsatta har allra högst sjukfrånvaro. Av 1 000 kvinnor som arbetar på såna boenden är var femte sjukskriven vid ett givet tillfälle. Sjuktalen ökar dessutom.
Luleå kommun har drygt 2 000 anställda inom sina omsorgsverksamheter och närmare nio av tio av dem är kvinnor. Även bland de kvinnorna där ökar sjukfrånvaron – från 7,6 procent 2013 till 9,2 procent i år. Detta räknat i procent av den totala arbetstiden.
– Vi försöker givetvis få så låga sjuktal som möjligt. Vi vill ju inte ha arbetsplatser som föder ohälsa, säger Daniel Westerberg, personalchef på socialförvaltningen.
Han ser dock ingen entydig eller enkel förklaring till att sjuktalen ökar just bland de som arbetar inom äldreomsorgen.
– Det finns många variabler inom det. Vi försöker arbeta med att tydliggöra uppdraget för den anställda. Det finns klara samband mellan tydliga uppdrag och en god arbetsmiljö. Och chefen spelar en viktig roll i det arbetet i vardagen, säger Westerberg.
På andra plats när det gäller sjuktal kommer förskolan, där är antalet 171 sjukfall per 1 000 anställda. För män är det inom transportbranschen som sjuktalen är högst, där går det 105 sjukfall per 1 000 anställda enligt den nya statistiken från Försäkringskassan.