Färska siffror visar att Gällivare har den lägsta arbetslösheten norr om Gävle och i nästan hela Sverige. Endast 3,6 procent är utan arbete. Men en het arbetsmarknad i kombination med låg arbetslöshet innebär också att tillgänglig arbetskraft minskar.
– Det är bra att vi har en het arbetsmarknad och att många har jobb, men det hindrar också tillväxt och utveckling eftersom vi har väldigt många företag som vill anställa och som inte kan göra det idag. Vi har många lediga jobb, men eftersom arbetslösheten är låg är det svårt att hitta arbetssökande, säger Tord Eriksson.
Han arbetar som arbetsförmedlare i Gällivare med inriktning mot arbetsgivare, och tar varje dag emot samtal från privata företag och offentlig sektor som har behov av folk.
– Vi har en enorm brist inom många yrken. Det ringer arbetsgivare varje dag och är bekymrade över att de inte hittar den arbetskraft som de behöver. Många lyckas inte rekrytera som det ser ut idag, säger Tord Eriksson.
Svårigheten att hitta rätt arbetskraft gäller de flesta yrken, men framför allt inom offentlig sektor och tillverkningsindustrin. Allra tuffast är det att rekrytera inom vård- och omsorg, som vårdbiträden och undersköterskor.
– Det största bekymret vi har är inte bara över sommaren, det är långsiktigt. Inom vård och omsorg ser vi en stor brist på vikariesidan, samt inom skola och förskola. Överhuvudtaget inom offentlig sektor och det har mycket att göra med att man konkurrerar med industrin, säger Tord Eriksson.
På arbetsförmedlingen i Gällivare minskar antalet inskrivna drastiskt, bara sedan samma tidpunkt förra året har siffran gått från 1044 till 832 stycken.
– Jag har jobbat sedan 2009 och det blir bara större och större brist. Dels har vi en bostadsbrist men även en kompetensbrist och problem med att få folk. Det är inte lätt just nu, säger Tord Eriksson.
Blenda Isaksson Mettävainio är ansvarig chef på Arbetsförmedlingen i Gällivare. Hon berättar att man jobbar mycket med arbetsmarknadsutbildningar och samarbetar med kommunen, Lärcentra och näringsliv för att öka kompetens så personer blir matchningsbara.
– Det är naturligtvis positivt att människor är i arbete, men att vi inte har så stor tillgänglig arbetskraft är en utmaning. Det vi jobbar med kortsiktigt är att vi gör alla lediga jobb explicita och matchar mot det vi har. Men sen är det viktigt på lång sikt att se till att de som har en längre väg till arbete får kompetens och går att matcha mot ett arbete, säger hon.