I september kommer Veteranpoolen att öppna ett nytt kontor i Luleå. Bemanningsföretaget som hyr ut pensionärer till tjänster inom hantverk, trädgård och i hushållet till privata kunder i alla åldrar, söker nu 150 pensionärer att anställa till Luleåkontoret.
– Pensionärer är stark arbetskraft, har lång livserfarenhet och är pålitliga på att passa tider. Hos oss jobbar man efter sina egna villkor, därför behöver vi vara rätt många. Vissa arbetare kanske bara vill jobba någon timme i veckan eller då och då. Och det är okej i vår modell, säger Veteranpoolens vd Mats Claesson.
Veteranpoolen finns på 44 platser runt om i landet, och har ungefär 9 000 medarbetare. Under fjolåret omsatte företaget drygt 129 000 miljoner kronor, varav en vinst på 8,5 miljoner.
– Vi har även nyligt etablerat oss i bland annat Sundsvall, Östersund och Umeå, men Luleå var det mest självklara valet av alla norrlandsstäder. Vi har under flera år fått påtryckningar från veteraner och kunder som tycker vi borde funnits i Luleå tidigare. Det är klart att ett stort intresse från medarbetare och kunder är viktigt, säger Mats Claesson.
Bemanningsbolag som satsar på att hyra ut pensionärer växer i hela landet.
Statistik från Statistiska centralbyrån visar att sedan 2010 har andelen förvärvsarbetande pensionärer ökat från 137 012 till 231 409 under 2014.
Enligt Johanna Hållén, förbundssekreterare på Pensionärernas riksorganisation (PRO) finns det framförallt två orsaker till detta.
– Många som tar pension vid 65 års ålder har fortfarande mycket kvar att ge. De är pigga och vill vara med och bidra till samhället. Det är en arbetskraft som är pålitlig.
Sedan händer det inte allt för sällan, när jag är ute och pratar i vår organisation, att jag möter personer, främst kvinnor, som har så låga pensioner att de känner sig tvungna att jobba för att dryga ut den inkomst de har.
Hon fortsätter:
– Många kvinnor med låga pensioner har tidigare haft slitsamma arbeten och kanske tvingats sluta jobba i förtid för att man slitit. Jag vill slå fast att man ska ha en pension som man kan leva på.
En bild Mats Claesson delvis känner igen.
– Stora flertalet gör det för att man vill känna sig behövd. Sedan finns det tyvärr några som känner att de måste göra de för att få sin vardag att gå runt. Men jag träffar många som säger att de inte alls gör det för pengarna.
0920–26 29 00