Politikerna överens om satsning på Sörbyarna

Sörbyarna kommer att få en deltidsbrandkår och en ny räddningsstation kommer att byggas, troligtvis i Antnäs. Politikerna är överens om detta.

"Det känns jättebra, det här har vi jobbat för i flera år" säger räddningsutskottets ordförande Anja Johansson (S).

"Det känns jättebra, det här har vi jobbat för i flera år" säger räddningsutskottets ordförande Anja Johansson (S).

Foto: Elisabeth Hedman

Antnäs2024-01-23 05:00

Politikerna i räddningsutskottet ställer sig bakom utredningens förslag att inrätta en Rib-organisation, en räddningsstation bemannad av deltidsbrandmän i Sörbyarna. 

– Det känns jättebra, det här har vi jobbat för i flera år, säger Anja Johansson (S) som är ordförande för räddningsutskottet. 

Det råder bred politisk enighet om satsningen. 

– Vi var eniga. Jag tror det är jätteviktigt, det handlar ju om människors liv och trygghet. Man ser i utredningen att det finns ett stort behov, säger Mathias Karvonen (V).

– Vi i KD ställer oss positiv till dagens beslut. Vi lyfte ju behovet av räddningsstyrka redan 2020 i vår budget och ser det nu som positivt att kommunledningen nu ser samma behov, säger Samuel Ek (KD).

Räddningsutskottets förslag till beslut innebär att en organisation bestående av fem personer i beredskap ska inrättas, en Rib-samordnare ska anställas och investeringar i fordon och ny räddningsstation ska göras. Utredningen föreslår att en ny räddningsstation byggs i Antnäs.

– Det är inte klart var man ska bygga den, man måste titta på det. Det kräver också detaljplaneändring, säger Anja Johansson. 

Utredningen föreslår att Rib-organisationen ska smygstarta med två Fip-enheter, där Fip står för första insats-personer. Det innebär att två personer ska finnas i beredskap, i hemmet eller på jobbet. De ska utrustas med två mindre räddningsfordon, så att de kan rycka ut och vara först på plats vid en olycka eller en brand. 

– Det är ett bra upplägg med första insats-personer, säger Mathias Karvonen.

Ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen, som fattar det avgörande beslutet. 

I ett senare skede kommer kommunfullmäktige att behöva fatta beslut om finansiering av drift och investering. Den totala investeringskostnaden bedöms uppskattningsvis till cirka 20 miljoner kronor och driften beräknas kosta 6,6-6,7 miljoner kronor om året.

Införandet av en Rib-organisation kräver att räddningstjänsten får utökad budgetram betonar Anja Johansson. 

– Ja, det måste det göra. Kommunstyrelsens beslut gäller under förutsättning att fullmäktige tillskjuter medel för investering och framtida ökade driftskostnader, säger Anja Johansson. 

Det blir aktuellt i samband med plan och budget för 2026-2028, då ny Rib-organisation och ny räddningsstation inte fullt ut kommer att vara på plats förrän om fyra–fem år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!