Det var Elsa Beskow som en gång öppnade världen för Lena Anderson. Med sina egna böcker har hon gjort samma sak för många andra.

Sitt stora genombrott fick hon på 1980-talet med ”Linnea i målarens trädgård”. Boken, som hon gjorde tillsammans med Christina Björk, tog fem år att färdigställa. Bara i USA har den sålt i 700 000 exemplar och enligt förlaget Rabén & Sjögren är den en av de mest spridda svenska barnböckerna i modern tid. Helt säkert har den också fått flera generationer att ta sig till Monets trädgård i Giverny utanför Paris.

Millesgården i Stockholm visar nu Lena Andersons illustrationer från barnböckerna om Linnea men också om Mollan, Storm-Stina och Maja. Sammanlagt drygt 150 akvareller i olika storlekar men även kolteckningar som hon har gjort för sin egen skull, berättar Ia Schildt, som förutom att sköta Lena Andersons trädgård också har gjort urvalet till utställningen tillsammans med henne.

Artikelbild

| Mollan heter en av Lena Andersons huvudpersoner. Här sitter Mollan på trappen med sin mormor.

– Allt är litet, runt och otroligt estetiskt. Det handlar alltid om människor, vänner och värme. Och mycket om trädgård och blommor, hon är ju en trädgårdsmänniska, säger Ia Schildt.

Kolteckningarna däremot är porträtt. Om morgnarna brukar Lena Anderson teckna av ett porträtt ur Dagens Nyheter ”för att lugna hjärtat” som Ia Schildt uttrycker det.

Utställningen omfattar även skisser och rekvisita samt en film där Lena Anderson berättar om sin uppväxt. Som barn hade hon tuberkulos och tillbringade flera år på ett sanatorium vars trädgårdsmästare blev en viktig person för henne.

– Att se det vackra och ge det vackra är vad hon gör, säger Ia Schildt.

Artikelbild

| Det stora trädgårdsintresset märks i flera av Lena Andersons böcker.

”Lena Andersons värld” visas till 22 september.