Andrew Brunson, som drev en kyrka i staden Izmir i västra Turkiet, greps i oktober 2016. Han står åtalad för att ha varit inblandad i verksamhet med kopplingar till den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, som Turkiet anklagar för att ha organiserat kuppförsöket 2016, och den terrorstämplade PKK-gerillan.

Brunson anklagas också för spioneri. Om han döms riskerar han två separata fängelsestraff om 15 respektive 20 år.

Misstankarna har dock mildrats en aning – från början anklagades han för medlemskap i Gülens organisation, ett påstående som nu har strukits från åtalet.

Fallet har ytterligare ökat spänningarna mellan Nato-medlemmarna Turkiet och USA. Den amerikanske presidenten har själv lyft fallet i samtal med sin turkiske motpart Recep Tayyip Erdogan. Relationen mellan länderna är sedan tidigare ansträngda, bland annat på grund av USA:s stöd till kurdiska milisgrupper i Syrien och fängslandet av två anställda vid amerikanska beskickningar i Turkiet.

Den relationen kommer att bli svår att förbättra så länge Andrew Brunson hålls fängslad, säger Sam Brownback, USA:s ambassadör för internationell religionsfrihet, som närvarar vid rättegången tillsammans med den amerikanske senatorn Thom Tillis.

Andrew Brunson förnekar brott. Han betonade under den första rättegångsdagen att han älskar Turkiet.

Jag har bett för Turkiet i 25 år, sade Brunson bland annat.