Inga åtgärder efter morfinstölderna

I somras stals narkotikaklassade mediciner från patienter i Älvsbyn. IVO har utrett ärendet och beslutat att inte vidta några åtgärder.

IVO vidtar inga ytterligare åtgärder mot Älvsbyns kommun. (Arkivbild)

IVO vidtar inga ytterligare åtgärder mot Älvsbyns kommun. (Arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

Älvsbyns kommun2019-10-06 11:00

Det var i somras som hemtjänsten i Älvsbyn upptäckte att dospåsar hos ett antal vårdtagare var uppklippta. Påsarna innehöll morfinpreparat och sömnmedel, vilket är läkemedel som har stor spridning bland missbrukare. 
Läkemedlen hade inte bara stulits utan även bytts ut mot andra läkemedel för att dölja att något hade tagits.
– De läkemedel som de bytt ut mot har inte orsakat någon skada för personerna i fråga. Vi har tagit prover på dem för att säkerställa det. Men om det hade fått fortgå under en längre tid så hade det kunnat orsaka stora skador, sa Annika Nilsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Älvsbyns kommun.

Stölderna handlade inte om någon enstaka händelse, och Älvsbyns kommun vidtog akuta åtgärder och såg till att patienterna fick rätt läkemedel. 
Kommunen gjorde även en lex Maria-anmälning om risk för allvarlig vårdskada vid hemsjukvården.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har nu utrett händelsen och skriver att om händelsen inte uppdagats hade det kunnat leda till rytmrubbningar och cirkulationssvikt.
Men trots det väljer myndigheten att inte vidta några ytterligare åtgärder och avser ärenden som avslutat.
Skälet är att man bedömer att vårdgivaren har fullgjort sin skyldighet med att utreda och anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.
Enligt IVO framstår vårdgivarens slutsatser som rimliga och man har vidtagit och planerar att vidta åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!