Vindrottning i Vidsel
Tusen sorters vin och mer än 50 sorters whisky.Det ingår i sortimentet hos Caves du vineum, Norrbottens enda kommersiella vin- och spritimportör, som bland annat kör upp fulllastade långtradare med vin direkt från Frankrike till Vidsel.Och affärerna går strålande, konstaterar VD:n och ägaren Marie Grankvist, som på ett år har fördubblat omsättningen.
Nu är både hon själv och brorsan verksamma i Vidsel.
- Vi blev av någon anledning "nedsläppta" här, säger hon och skrattar.
I Vidsel har hon skapat ett norrländsk vin- och spritcentrum i företaget Caves du vineum, "vinkällaren", medan brorsan valt att fokusera på bearnaisesås och andra flytande produkter i Delikatessfabriken.
Caves du vineums lagerlokaler är fönsterlösa och omgärdade med diverse säkerhetslösningar.
Från världens alla hörn
Därinne ligger lådorna staplade på varandra med viner från världens alla hörn.
- Från början satsade jag på den gamla vinvärlden, Frankrike, Spanien och Italien, men med tiden har vi också tagit in mer och mer från den nya vinvärlden, dit bland annat Sydamerika, Sydafrika och USA räknas, säger Marie Grankvist, som själv föredrar de traditionella vinerna.
- Kanske för att varje årgång smakar olika, vilket beror på de stränga vinlagarna. Man får exempelvis inte vattna plantorna och man får inte tillsätta några smakämnen i faten. Det får man däremot i de nya vinländerna. Där är det mer tillåtet att experimentera och det gör också att de kan få fram en produktion som smakar samma år efter år, säger Marie Grankvist.
Medan hennes anställda alltiallo Susannne Schrader häller upp en flaska rött mousserande vin för provsmakning berättar hon hur allt började.
Om hennes bakgrund inom hotell- och restaurangbranschen, bland annat på Hotell Storforsen i Vidsel.
Skickar upp prover
Det var också ett av de ställen dit de första leveranserna gick.
- Då jag startade för fyra år sedan var det i mindre skala. Jag tog in beställningar från restauranger och beställde hem tre-fyra pallar, men nu rör det sig om 30-40 pallar vid en beställning.
Hon samarbetar med Maurice Guaslard, som är företagets producentansvarige och bosatt i franska Loiredalen.
- Han reser runt bland vingårdarna och skickar sedan upp prover hit. Fast så ofta jag hinner åker jag själv ner för att pröva nya viner, säger Marie Grankvist.
Sedan några månader tillbaks har hon också tagit in sprit och likörer i sortimentet.
- Det är för att kunderna ska slippa handla från flera olika håll. Det är uppskattat att man kan leverera allt, säger hon och berättar att man redan har 50-60 sorters whisky i sortimentet och att man snart ska till Skottland för att pröva nya whiskysorter.
Kapar mellanleden
Huvudinriktningen för Caves du vineum är att leverera till norrbottniska restauranger.
- Flera av de bästa beställer numera enbart från oss. Vi har fördelar som leverantörer söderut inte har i att vi exempelvis alltid kan leverera från den ena dagen till den andra och de krögare som har bråttom kan även komma hit och hämta sina leveranser själv, säger hon och fortsätter:
- Genom att vi har kapat mellanleden och kör direkt upp till Vidsel med långtradare kan vi också kapa kostnaderna. Dessutom finns inga av de viner vi säljer till restaurangerna på Systembolaget, vilket de också uppskattar, eftersom det ger de en möjlighet att erbjuda kunderna något unikt.
Testar allt själv
En grundprincip är att inte sälja någonting hon inte tycker om själv.
- Det vi inte gillar i provleveranserna häller vi bort, säger hon.
Vid hittills fyra tillfällen har hon lyckats sälja in viner till Systembolagets tillfälliga sortiment.
Senast handlade det om ett Muscatvin, som hon sålde 10.000 flaskor av.
- Allt är slutsålt i butikerna nu, säger hon och tillägger att drömmen är att få in produkter i Systembolagets bassortiment.
- Då handlar det kanske om 300.000 flaskor i en beställning.
Vidselföretaget omsatte ifjol 1,5 miljoner kronor, men i år kommer det att landa på runt tre miljoner kronor, enligt Marie Grankvist, Norrbottens okrönta vindrottning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!