Vacker natur som affärsidé

Här är kvinnorna vid älven. Åsa Bagger öppnade värdshus uppströms Storforsen. Några mil nedströms är Inga-Britt Sundström värdshusvärd. Vi är långt från städerna. ? Det är miljön gästerna vill ha, säger Inga-Britt Sundström.

ÄLVSBYN2005-07-28 06:30
I hönshuset briljerar tuppen Kaj, ute betar fåren och inne i det stora huset från 1883 ligger bordsdukarna på plats. Allt utgör numera delar av värdshuset Skogsälva i Gransel, där Åsa Bagger just dukar fram för nästa omgång gäster. Hon kommer från Stockholm, drev tidigare catering, och mötte kärleken på OK, kan man säga. För OK-föreståndare Bertil Grahn blev hennes partner och så hamnade hon i de här trakterna. En dag be--sök--te- hon det här huset och då klack det till, liksom.<br> ? Vi skulle hit och hälsa på och det kändes bara att det här ska jag ha. Första tanken var att ha café i bagarstugan. Men det blev så här i stället, ett värdshus där maten är viktig, berättar hon.<br>Flera planer på gång<br>Nedströms, i värdshuset Bergsparken, nära Älvsbyns samhälle, förbereder kocken Daniel Bergvall en buffé för amerikanska gäster. Det här värdshuset drivs av Inga-Britt och Ove Sundström, som också driver konditori och café i Älvsbyn och hade fler planer på gång.<br>De köpte den gamla skogsbruksskolan på en höjd med vid-underlig utsikt över Piteälven och ett stenkast från naturreservat och berg. Det var här deras värdshus formades, och gäster är bland andra företag med anställda på konferens som valt bort de stora hotellen.<br> ? Det blir mer personligt och intimt så här, gästerna tappar inte bort varandra, utspridda på olika plan. Det är miljön som har betydelse. Här kan de hålla grupparbeten uppe på ett berg, och vi kan se att många som är inne på vår hemsida och kollar upp oss och läser om växtligheten, beskriver Inga-Britt Sundström gästernas intresse.<br>Partnern Ove, han var popidol på sextiotalet och med gruppen Steelmen blev det final i radions stora popbandstävling.<br> ? Det var länge sedan, konstaterar han lågmält.<br>Vad gäller värdshuset är det Inga-Britt som står på scen och märks utåt. Paret satsade på rest-aurang med älvsutsikt, pub, uteservering, konferenslokaler och boende.<br>Senaste nytt är en bio. Jo, faktiskt, men den kommer nog aldrig att visa vare sig Borta med vinden eller ens Jägarna, som spelades in i grannskapet, utan är tänkt för företags räkning.<br>De har haft öppet i ett och ett halvt år. I början var beläggningen sådär, efterhand har den ökat.<br>Golf och vinbärsbuskar<br>Åsa Baggers värdshus ståtar med Sveriges, såvitt känt, enda sexhålsbana för golf. Det här är också banan där fällorna med sandbunkrar är ersatta med vinbärsbuskar, vilka står kvar från den epok då Norrbotten var ett vinbärsland.<br>Gäster här är, liksom i Bergsparken, såväl företag som privatpersoner som söker annat än ordinära restauranger och vanliga konferenslokaler eller hotell. Här har forsränningen återuppstått, via ett anlitat entreprenörsföretag, och på matsedeln finns liksom hos paret Inga-Britt och Ove Sundström viltkött och röding. Samarbete sker med andra entreprenörer<br>Flera entreprenörer<br>Åsa Bagger och paret Sundström är långt ifrån ensamma i branschen i Norrbotten. Skaran lokala entreprenörer som driver besöksnäring småskaligt och gärna med anknytning till natur eller vildmark tycks öka. Och det torde hålla i sig eller tillta, tror båda entreprenörsföretagen.<br>Åsa Bagger berättar om spontana uttryck från tyskar och japaner på besök och ser möjligheter att vidareutveckla egna verksamheten, bland annat via intresset för fiske. Paret Sundström försöker arbeta in sig alltmer hos målgrupperna gäster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om