Utredare rekommenderar kommunen att polisanmäla

Arbetsrättsjuristen som utrett misstänkta brister i samband med att de tre barnen i Älvsbyn omhändertogs 2020 rekommenderar kommunen att polisanmäla. "Vi kan konstatera att det är allvarliga fel som begåtts under den här tidsperioden", säger kommunchef Anna Lindberg.

Det är arbetsrättsjuristen Eric Hietala som utrett hanteringen av LVU-fallet i Älvsbyn efter en LVU-granskning av konsulten Anna-Riikka Törrönen.

Det är arbetsrättsjuristen Eric Hietala som utrett hanteringen av LVU-fallet i Älvsbyn efter en LVU-granskning av konsulten Anna-Riikka Törrönen.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Älvsbyn2023-10-24 09:19

Den 16 oktober 2023 presenterades den arbetsrättsliga utredning som Älvsbyns kommun låtit göra på grund av misstänkta brister och felaktigheter när de tre barnen i LVU-fallet omhändertogs och i handläggningen efteråt. Utredaren har analyserat nio olika händelser från år 2020 och framåt och ger ett antal rekommendationer utifrån denna analys.

"Utredningen visar på allvarliga brister i handläggningen av omhändertagande av tre barn i Älvsbyns kommun under perioden hösten 2020 till våren 2023. Bristerna är så pass allvarliga att utredaren rekommenderar kommunen att polisanmäla", skriver Älvsbyns kommun i ett pressmeddelande.

Misstankarna rör bland annat olaga frihetsberövande, underlåtande av ledamot till socialutskottet att anmäla omedelbara omhändertaganden, otillåtna retroaktiva umgängesbegränsningar och oriktiga besked om hemlighållande av vistelseort", skriver Älvsbyns kommun i ett pressmeddelande.

– Utredaren har lämnat sina rekommendationer och vi kan konstatera att det är allvarliga fel som begåtts under den här tidsperioden. Särskilt allvarligt är att vi inte sett till barnets perspektiv, säger Anna Lindberg, kommunchef i ett pressmeddelande.

undefined
Enligt Anna Lindberg, kommunchef i Älvsbyn, kommer man nu att analysera utredningen för att fatta beslut om lämpliga åtgärder. (Arkivbild)

Älvsbyns kommun har under måndagen tagit emot den arbetsrättsliga utredningen och kommer nu att analysera den för att fatta beslut om lämpliga åtgärder. 

– Det är en stor fråga och vi behöver göra en helhetsbedömning där den arbetsrättsliga utredningen är en pusselbit. Andra pusselbitar handlar om organisatoriska problem på flera nivåer och ansvarigas förutsättningar. Detta omfattar även medarbetare som inte längre är anställda i kommunen eller som arbetat på konsultbasis. Vi ber därför att få återkomma när vi vet mer. 

Kommunstyrelsen i Älvsbyns kommun har tagit del av utredningen.

– Inom politiken behöver vi nu sätta oss in i vad detta innebär och vad det får för konsekvenser. Är det något vi har lärt oss under hösten är det att inte ta för snabba beslut, säger Johan Dahlqvist (M), kommunalråd i Älvsbyns kommun, i ett pressmeddelande.

Det var efter en utredning av konsulten Anna-Riikka Törrönen som Älvsbyns kommun i augusti stängde av fem handläggare. I september kopplades den arbetsrättsliga utredaren Eric Hietala in med uppdraget att utreda fall av misstänkta brister och felaktigheter i samband med omhändertagande av de tre barnen. Under utredningen har intervjuer skett med de avstängda handläggarna och deras tidigare enhetschef. Utredaren rekommenderade efter enskilda intervjuer med handläggarna och deras fackliga representant kommunen att häva avstängningarna, vilket skedde. 

Efter att den arbetsrättsliga utredningen inleddes har det framkommit att pappan i det uppmärksammade LVU-fallet utreddes för grovt barnpornografibrott när de tre barnen lämnades tillbaka till sina biologiska föräldrar efter LVU-granskningen. Älvsbyn kommun har efter det anmält sig själv till Ivo för flera brister i samband med återföreningen. Bland annat skedde ingen utredning och barnen fick inte komma till tals.                                                                                                                                

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!