Totalbrand härjade Polarbröds fabrik i Älvsbyn

Polarbröds fabrik har gått upp i lågor. Räddningstjänsten kämpade under hela natten för att rädda den övertända fabriken som är Älvsbyns största privata arbetsgivare.

Polarbröd i Älvsbyn står i lågor.

Polarbröd i Älvsbyn står i lågor.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2020-08-24 08:35

Det var under natten mot måndagen vid 22.30 som larmet inkom till räddningstjänsten. En brand startade i Polarbröds bageri på en av bagerilinjerna och spred sig vidare upp i taket.

– Det är en stor tragedi för oss men lyckligtvis har ingen människa kommit till skada. Vi samarbetar med räddningstjänsten för att hantera den här mycket svåra situationen, säger företagets vd Anders E Johansson vid tillfället.

Polarbröd har nyligt investerat 150 miljoner kronor i en ny produktionslinje i bageriet som skulle ha invigts på måndag vid lunchtid.

Läs mer: Polarbröds ledning i krismöte - vd:n "Stor tragedi"

.Enligt fabriksarbetare började branden på svalbanorna efter att en brödklump tagit eld i ugnen. 

– Klumpen följde med upp på svalbanorna, och de är gjorda av plast, så det tog eld direkt. Vi försökte släcka för hand men det gick inte, till slut gick det inte att vara kvar där så då var det bara gå ut och vänta på räddningstjänsten, säger en anställd som var på plats när det började brinna.

Brandkår, polis och ambulans kom till platsen med förstärkning från Boden och Piteå är på plats och gjorde allt för att begränsa skadorna. Totalt 30-tal man från fyra olika stationer jobbade med släckningsarbetet.

Under natten kom det fram att ammoniaktankar låg i närheten av branden. 

– Ammoniaktankarna är hotade, behållarna står i ett avskilt kylrum. Förhoppningsvis kan det stå emot lågorna men vi vet inte exakt vad som händer om taket rasar in över ammoniakbehållarna, säger Daniel Granberg, räddningschef.

Klockan 03.10 gick ett viktigt meddelande till allmänheten ut i Älvsbyn där invånare uppmanades att hålla sig inomhus och stänga alla fönster, dörrar och ventilation på grund av risk för gasutsläpp av ammoniak.

Räddningstjänstens mannar fick backa tillbaka från området på grund av den ökade risken. 

– Brandbarriärerna står inte emot hur mycket som helst. Det finns också mjölbehållare i riskzonen och det kan bli en dammexplosion. Det gick inte att arbeta säkert i anslutning till området, säger Daniel Granberg.

Polisen påbörjade arbetet med att stänga vägarna i området. 

– Vi stänger alla infartsvägar till Älvsbyn. Vi vill även att alla ska hålla sig inomhus och följa informationen om branden, säger polisens RLC-befäl, Nora Fällman.

Älvsbyns kommun meddelade tidigt på måndag morgon att samtliga förskolor, fritids och skolor i Älvsbyns centralort stängda på grund av branden. 

Förskolor, fritids och skolor i Korsträsk, Vistträsk och Vidsel hålls öppet som vanligt.

Trafikverket samtidigt att tågtrafiken stannade mellan Jörn och Boden på det på grund av den kraftiga branden.

– Det är en totalbrand. Hela Polarbröds fabrik i Älvsbyn är i brand, säger Peter Granberg, ledningsbefäl, Räddningstjänsten i Piteå.

På morgonen fokuserade räddningsstyrkorna på att skydda angränsande fastigheter.

– Det ligger i ett industriområde med andra viktiga näringar, säger han.

Ett nytt VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, gick också ut. Alla människor som vistas inom en radie på två kilometer uppmanades att hålla sig inomhus. 

– Vi har haft kontakt med expertis och vill att folk håller sig inomhus så att de inte riskerar att utsätta sig för rök från branden. Dels är brandrök inte bra men vi vet heller inte om den innehåller gas från ammoniakbehållarna, säger Peter Granberg.

Om Polarbröd

Polarbröd är ett familjeföretag som vuxit från ett litet familjebageri till att bli Sveriges tredje största producent av matbröd. 2019 omsatte Polarbrödskoncernen 1334 miljoner kronor med hjälp av 331 anställda. Polarbröd bakade nästan 41 000 ton bröd som såldes för 958 miljoner kronor.

 Utöver brödverksamheten finns även energibolaget Polarkraft AB i koncernen som från hösten 2014 producerar vindel för koncernens behov. 

Källa: Polarbröd

Karta: Polarbröd AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!