Sorgedag för personalen och hela Älvsbyn

Under förmiddagen samlades Polarbageriets personal vid Kanis för information. Tryggheten som fabriken gav för många familjer är borta.

Viola och Mikael Lundström arbetade båda två i fabriken. De har just skrivit på kontraktet för att köpa hus och de har ett barn som är ett och ett halvt år gammalt. "Jobbet var en trygghet, men den tryggheten har svävat iväg", säger Mikael Lundström.

Viola och Mikael Lundström arbetade båda två i fabriken. De har just skrivit på kontraktet för att köpa hus och de har ett barn som är ett och ett halvt år gammalt. "Jobbet var en trygghet, men den tryggheten har svävat iväg", säger Mikael Lundström.

Foto: Jens Ökvist

Älvsbyn2020-08-24 15:21

I Älvsbyn är det många familjer där båda föräldrarna får sin lön från fabriken. Livslånga och säkra anställningar som nu gått upp i rök över en natt. Mikael och Viola Lundström en familj som drabbas.

– Det var där vid elvatiden igår som det bara började smattra aviseringar i telefonen när vi satt och såg på tv. Då fick man se bilder på att jobbet brinner upp, allt var i lågor, säger Mikael Lundström.

Hur kändes det?

– Ja det är svårt att hitta ord. Allt känns osäkert. Det är som ett vakum. Jobbet var en trygghet, man vet att lönerna kommer i slutet av månaden. Men nu vet man ingenting. Den här tryggheten har bara svävat iväg, säger Mikael Lundström.

– Vi har just skrivit kontrakt på ett hus också, vi flyttar in till veckan, säger Viola Lundström.

När de förstod hur allvarligt det var så packade de bilen och gav sig av.

– Vi tänkte att om det smäller i ammoniakgasen och vinden vänder åt fel håll så är det inget som vårat barn på 1,5 år ska sitta i. Så vi tog det säkra före det osäkra om det skulle hända någonting, säger Mikael Lundström.

Ankie Karlström jobbade också på Polarbageriet, och hennes man på IT-avdelningen. Han fick rycka ut mitt i natten.

– Han åkte och räddade vad som räddas kan av servrarna på jobbet. Själv vet jag inte vad jag kan säga annat än att det känns hemskt. Framtiden känns oviss, säger Ankie Karlström.

Fredrik Sundström har jobbat på Polarbröd i 20 år. Han vaknade upp till ett sms från chefen där det stod att han inte behövde komma på jobbet eftersom arbetsplatsen hade brunnit ned.

– Men jag hade inte väntat mig att det skulle vara totalförstört. Det är fruktansvärt tragiskt. Det skulle firas i dag, men det blev något helt annat, säger han.

Hur går tankarna?

– Man tänker på framtiden, vad händer nu? Blir det ett nytt bageri som de säger? Sedan tänker man ju på den egna inkomsten så klart och vad som händer med den.

Fredrik Joansson vaknade av meddelandet från SOS alarm, det var då han fick veta vad som händer.

– Det var ju där efter klockan tre, så då sov man ju som inte så mycket mer den natten. Man vet ju inte vad som händer annat än att man troligtvis inte ska på jobbet på ett tag, säger Fredrik Joansson.

Polarbrödskoncernens VD Karin Bodin var själv på plats. Hon åkte själv mot Älvsbyn med pyjamasen fortfarande på efter telefonsamtalet i natt.

– Sen 03.00 fick jag beskedet att nu ger de upp, inte med släckningen men att rädda fabriken. Det var en chock. Älvsbyn är hjärtat och navet i allt vi byggt upp. Allt det som de här människorna har byggt upp, maskinerna som förfinats över så många år är borta. Men det är klart att vi vill finnas kvar i Älvsbyn, säger Karin Bodin.

Fortfarande stiger att kraftfullt rökmoln i bakgrunden. Det är inte ens tolv timmar sedan branden startade. Men planen är redan att bygga upp igen.

– Förhoppningsvis i samma stora skala som det varit, säger Bodin.

Hennes ord kunde i alla fall ingjuta lite hopp och tröst i folkmassan.

– Det är typiskt Polar, vi går vidare och tar oss ur krisen. Vi är ju som en enda stor familj här, säger Mikael Lundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!