Saudiske Ahmed förtrollar med film

I hemlandet Saudiarabien är han en jättekändis som inte kan ta ett steg utan att väcka total uppståndelse. Vid den mäktiga Storforsen ser han ut som en prins ur tusen och en natt. Älvsby kommun har storfrämmande i den i arabländerna berömde illusionisten och magikern Ahmed El Bayed.

HÖGRE NIVÅ. "Här tar vi magin till en högre nivå", säger saudiarabiske illusionisten och magikern Ahmed El Bayed. Här med turistföretagaren Rikard Öhman och hans hästar som medverkar i filmningen.

HÖGRE NIVÅ. "Här tar vi magin till en högre nivå", säger saudiarabiske illusionisten och magikern Ahmed El Bayed. Här med turistföretagaren Rikard Öhman och hans hästar som medverkar i filmningen.

Foto: Andreas Wälitalo

Älvsbyn2013-03-12 06:00

Under två veckor finns denne exotiske gäst med filmteam i kommunen för att spela in ett 40 minuter långt så kallat pilotavsnitt där bland annat två dödsföraktande stunts finns med. Avsnittet är en slags förlaga till en kommande tv-serie för den arabiska marknaden. Producent och stuntkoordinator är den välkände illusionisten Peter Varg från Piteå som är god vän med den saudiske gästen.

Kuriren får en pratstund under inspelningarna av The polar circle challenge där Ahmed El Bayed och turistföretagaren Rikard Öhman just ska spela in en scen där de till häst ridit fram till kanten av den märkiga Storforsen, för övrigt Europas högsta obundna fall.

-  Fantastiskt! Stilla, vackert och rent! säger illusionisten på frågan vad han gillar omgivningarna i kritvit vinterskrud och strålande sol. Han berättar att han är född i Saudiarabien men uppvuxen i England där han utbildat sig.

-  Jag har alltid varit intresserad av det här med illusioner och magi. Redan som femåring höll jag på med det och vid 13 år ålder så medverkade jag i shower, berättar Ahmed som för övrigt 2011 blev trea i finalen i Arabs got talent med 30 miljoner tittare.

Bekostar filmen själv
Produktionen som nu spelas in i Älvsbyn är en miljonsatsning som huvudrollsinnehavaren själv bekostar:

-  För att få det precis som jag vill ha det. Det här handlar om att ta magin till en ännu högre nivå, utan några tricks och effekter. Här ska jag mäta en människas kraft i tanke och rent fysiskt, säger El Bayed som i ett av stunten med namnet "drowned under the ice" bunden sänks ned i en kista under det iskalla vattnet. Från den ska han ta sig ut och upp till ytan.

-  Jag kan hålla andan i fem minuter, men det är klart i kylan och med de känslor som kommer i en sån situation så drar kroppen mycket syre, säger han. Det är dock en mycket vältränad två meter lång 35-åring med goda förutsättningar för strapatser.

Söker kickarna
Varför man utsätter sig för det och även ett annat stunt där fyra hästar ska dra honom bunden till ett träd, "torn by horses", svarar han leende:

-  Utmaningar, det är något jag måste göra, det är den där kicken man får, säger han och berättar att han i sitt cv också har en "vansinneskörning" i Libanons bergstrakter där han kör med förbundna ögon i mycket hög hastighet.

-  Tv-teamet satt och skrek hela tiden, säger han och skrattar åt minnet och i nästa stund berättar han att han ska återvända i sommar till Storforsen för ännu en utmaning som de flesta skulle beteckna som rent vansinne.

-  Jag ska åka nedför fallet i en glasklar behållare, säger han och får det att låta som en mysig tur i en ankdamm. Man börjar förstå att skräck är en viktig ingrediens i hans arbete.

Arabisk musik och jojk
Produktionen kommer att vara klippt och klar inom en dryg månad och presenteras då för arabisk tv där två kanaler köpt in avsnittet. Om det blir succé så kommer ytterligare avsnitt att spelas in och kanske även visas i svensk tv. Filmmusiken kommer att bli en nyskriven blandning av arabisk musik och samisk jojk.

-  Det visade sig att dessa musikarter faktiskt hade mycket gemensamt, berättar produktionens regissör stockholmaren Sven Gelin.

För Älvsby kommun är dylika besök av filmteam synnerligen välkomna.

-  Ja, visst är det så, det ger arbetstillfällen och marknadsför kommunen, inte minst är det värdefullt när det görs serier, säger näringslivskontorets informatör Peter Lundberg som i sin tur dokumenterar filminspelningen som fortgår ytterligare nio dagar av en tvåveckorsperiod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om