Satsning på sportfiske i älvarna

Snart väntar ökad fiskelycka i både Piteälven och Vindelälven - och därmed fler sportfisketurister.
Detta sedan sammanlagt 33 miljoner kronor har investerats i miljö­återställning av älvarna efter flottningsepoken.
För detta arbete har nu bland annat Piteå och Älvsbyn beviljats ytterligare statliga bidrag.

ÄLVSBYN2006-06-22 06:00
Åtta kommuner i Norrbotten och Västerbotten har sedan 2002 arbetat med projektet "Miljöåterställning av nationalälvarna Vindelälven och Piteälven".
Förutom att kommunerna själva bidragit med mindre medel har bland annat EU och Fiskeriverket gett bidrag, liksom staten genom de så kallade LIP-medlen, en total satsning på 6,2 miljarder kronor beviljade av riksdagen och avsedda för lokala investeringsprogram med syfte att öka den ekologiska hållbarheten.
Sammanlagt har 17 miljoner kronor i LIP-medel fördelats till de två älvarna via Naturvårdsverket, varav det sista beslutet togs förra veckan av Rådet för investeringsstöd, med Eva Smith, avdelningschef på Naturvårdsverket, som ordförande.

Älvsbyn huvudman
I Norrbotten har Piteå och Älvsbyn fått bidrag, varav merparten av medlen gått till Älvsbyn, som är huvudman för projektet i den del som rör Piteälven.
Syftet är att återställa de delar av älvarna och deras biflöden som skadats under flottningsepoken.
Därigenom förbättras lek- och uppväxtområdena för strömlevande fisk- och insektsarter samtidigt som tillgången på bland annat lax och öring ökar.
Det sistnämnda innebär att också turismen och sportfisket främjas i de berörda kommunerna.
- Ja, fast det kommer att ta några år innan man kan se full effekt för fisket, även om det redan nu upplevs som att det har blivit bättre. Förhoppningsvis kommer aktivitetsföretag och fiskeföreningar att tack vare det arbete som lagts ned att på sikt kunna locka fler fisketurister, säger Margareta Holmström, projektledare och ekonom på Älvsbyns kommun.

Återställda bottnar
Hon berättar att orsaken till att flottlederna har rensats upp är att de förhindrat fiskens naturliga vandring.
- Det har bland annat tagits bort anlagda vägtrummor och lagts ut sten i älvarna för att återställa bottnarna. Det största arbetet har varit inom Arvidsjaurs kommun, men samtliga kommuner i Piteå älvdal har berörts. ­Utöver detta arbete har ett forskningsprojekt lagts ut på Umeå universitet, säger hon.
Margareta Holmström konstaterar också att första etappen avslutades i oktober 2005, men att en andra, avslutande etapp drivs året ut, huvudsakligen med stöd av Naturvårdsverket och länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om