Samverkan för samlad kompetens
Samverkan mellan fyrkantens gymnasieskolor ökar elevernas valfrihet. I lördags hölls öppet hus på gymnasiet i Älvsbyn. - Meningen är att ta tillvara de lärarkompetenser och resurser som finns, säger rektor Olof Johansson.
ÖPPEN FÖR ALLA. I lördags hölls öppet hus på gymnasiet i Älvsbyn. Rektor Olof Johansson var mycket nöjd med uppslutningen.
Foto: Linda Kask
De flesta elever från andra kommuner som valt att gå gymnasiet i Älvsbyn har kommit dit just på grund av idrottsprogrammets särskilda profil. - Här i Älvsbyn har vi inget specialutformat program, men vi har ett idrottsprogram med inriktning mot simning, skidåkning och gymnastik, säger Olof Johansson.På lördagen hölls öppet hus för elever som ska söka till gymnasiet och deras familjer. De fick information om de olika programmen. Öppet hus, även på kommunens övriga skolor, är en tradition i Älvsbyn sedan ett antal år tillbaka. Olof Johansson tycker det är ett bra sätt att visa upp verksamheten. - Det är mycket folk på de här arrangemangen. Det är ett lyft för skolan att kommunmedborgarna kan komma och titta på skolan, se hur det ser ut helt enkelt. Stannade på hemorten
Det har talats en del om att de mindre fyrkantskommunernas gymnasieskolor kan bli förlorare när möjligheten nu finns för eleverna att söka sig till en större ort som Luleå. Som Kuriren kunde berätta i lördags har det inte skett någon massflykt från enstaka kommuner, däremot har Luleå inte oväntat lockat en del elever, bland annat från Piteå.Emma Berglund går andra året på barn- och fritidsprogrammet, Hanna Grahn går tredje året på samhällsprogrammet och Emma Grahn började omvårdnadsprogrammet i höstas. De ser i stort sett bara fördelar med att gå skola i hemkommunen. - Det är skönt, folk är trevliga. Vi hittar på mycket grejer här på skolan, säger Hanna Grahn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!