"Politiker ska inte vara inne i individärenden"

Socialchefen och kommunchefen i Älvsbyn tycker inte att politiker ska bli involverade i individärenden. "De ska hålla sig undan", säger Robert Cortinovis.

Socialchefen Robert Cortinovis tycker inte att politiker ska lägga sig i individärenden.

Socialchefen Robert Cortinovis tycker inte att politiker ska lägga sig i individärenden.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Älvsbyn2023-10-07 13:12

PT kan avslöja att det inkommit en lex Sarah-anmälan om misstänkt jäv mot Peter Lundberg som i fredags meddelade att han avgår som socialutskottets ordförande.

Socialchefen Robert Cortinovis vill inte kommentera lämpligheten i Lundbergs kontakt med föräldrarna.

– Jag har inte sett sms och sånt som du hänvisar till, men rent generellt ska politiken fatta beslut på välgrundade utredningar och förslag till politikerna. Man ska inte vara inne i individärenden och påverka. Det har vi utifrån delegationsordningen olika tjänstepersoner som ska hantera. 

Robert Cortinovis konstaterar att politikerna alltid går att kontakta, men att de egentligen bara ska hänvisa personer till ansvariga handläggare.

– Det är olämpligt att man är för nära klienterna. Sedan om Peter har varit det i det här fallet eller inte det har jag svårt att kommentera.

Du säger att politikerna ska hänvisa till handläggarna. Samtidigt har du själv haft möten med föräldrarna tillsammans med Peter Lundberg. Anser du att det har varit lämpligt? 

– Nu har jag inte haft många kontakter och jag varken arbetar med myndighetsutövning eller fattar myndighetsbeslut i individärenden. Jag har inte utbildning, delegation och uppgift att göra det.

Ni stängde av fem handläggare och anlitade en arbetsrättsjurist för att se om de kan ha gjort sig skyldig till tjänstefel. Kommer ni att tillsätta någon opartisk utredning för att se om ledningen också kan ha gjort sig skyldig till tjänstefel?

– Oj, det kan jag inte svara på i dagsläget. Det är kanske en fråga för vår politik eller för högsta tjänstemannaledningen att avgöra. När vi ser resultatet från den arbetsrättsliga utredningen och de lex Sarah-utredningar som pågår behöver vi göra en övergripande analys av allt. Vad som faller ut har jag svårt att förutse, men behöver vi göra fler utredningar, oavsett nivå på tjänstemän, så ska det självklart göras.

undefined
"Som politiker utsätter man sig för en risk att bli påverkad och därmed bli jävig", säger Anna Lindberg, kommunchef i Älvsbyn.

Kommunchef Anna Lindberg säger att det händer att förtroendevalda blir kontaktade av medborgare.

– Här behöver de vara uppmärksamma så de inte blir för involverade, det vill säga en risk för otillåten påverkan. När det händer är det viktigt att de hänvisar till verksamheten. Oberoende av vad det är för ärende men särskilt när man sedan ska fatta beslut i frågan.

Tycker du att det här har gått till på rätt sätt?

– Det är inte bra. Som politiker utsätter man sig för en risk att bli påverkad och därmed bli jävig. Det finns också en risk att man bli utsatt för hot.

Även den dåvarande enhetschefen samt socialchef har haft möten med föräldrarna när det egentligen är handläggarna som ska ha den här kontakten. Hur ser du på det?

– Det beror på situationen. Ibland kan det vara befogat om till exempel en politiker vill ha kontakt med en medborgare. Då är det bra att en tjänsteperson följer med. Det kan vara handläggare eller någon chef.

Hur kommer ni utreda jävsmisstankarna?

– Det får jag återkomma med. Jag har inte hunnit ta del av avvikelsen.

Högsta kommunledningen ställde sig bakom Peter Lundbergs initiativ om en LVU-granskning. Du som kommunchef skrev på avtalet med konsulten. Vilket ansvar har ni för det här?

– Jag skriver på flera avtal i egenskap av min funktion när konsulter används inom IFO (individ- och familjeomsorgen). Jag vill tillägga att vi måste våga granska när vi får indikationer på att det finns brister och svagheter i våra verksamheter. Det är ett av de viktigaste uppdragen jag har som kommunchef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!